Eurodeputatul PSD spune, într-un interviu acordat EurActiv, că banii acordați de UE R. Moldova nu sunt sifonați, întrucât ajung în proiecte care se adresează cetățenilor. Andi Cristea mai spune că stoparea ajutorului ar fi o veste bună pentru Rusia.

EurActiv: Plenul Parlamentului European a dezbătut marți situația din R. Moldova. În cadrul dezbaterilor, socialiștii și popularii, mai ales cei români, au exprimat opinii divergente...

Andi Cristea: În primul rând, politica internă în R. Moldova s-a schimbat în ultima perioadă. Dacă în urmă cu 2-3 ani aveam o coaliție de guvernare formată din partidele-soră ale celor mai importante familii politice europene, PPE, S&D și ALDE, la momentul actual avem o majoritate în Parlament și un guvern formate în jurul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), acesta fiind partidul-soră al social-democraților europeni. Atât partidul partner al popularilor, cât și cel al liberalilor europeni nu se mai regăsesc în actualul guvern și de aici vine și starea de frustare și se justifică – zic ei – tonul critic pe care l-au adoptat colegii lor europeni cu privire la situația din R. Moldova.

Pentru mine e esențial ca după alegerile parlamentare de anul viitor din R. Moldova aceste forțe, care doresc continuarea apropierii țării de valorile democrației de tip european, să aibă puterea să stea la aceeași masă și să formeze un viitor guvern. Vorbesc de reprezentanții PPE, în primul rând de cele două partide conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, și de reprezentanții actualului partid de guvernământ, PDM. Eu nu cred că lucrul acesta e imposibil și cred că, dacă ești un prieten adevărat în PE al R. Moldova, ți-ai dori ca acest drum european al său să continue și pentru asta e nevoie de un dialog constructiv între stânga și dreapta.

EurActiv: Ar trebui acordat ajutorul macro-financiar fără condiționalități?

Andi Cristea: Condiționalitățile sunt esențiale, e bine că sunt acolo, e bine că relația UE cu R. Moldova este sub semnul elementului de condiționalitate. Eu știu că Guvernul Filip înțelege acest lucru și realitatea ultimilor doi ani ne-a demonstrat că avem de-a face cu un guvern serios, care s-a ținut de treabă și a implementat tot ce a promis în relația cu partenerii europeni. De aceea, eu n-am emoții că vor avea dificultăți să îndeplinească angajamentele pe care și le-au luat, dar finanțarea europeană către R. Moldova trebuie să continue, pentru că stoparea acestei finanțări ar fi un semnal politic dezastruos, de dezangajare a UE față de R. Moldova, față de vecinătatea estică în general. Și, evident, ar fi o veste bună pentru Moscova.

EurActiv: Unii eurodeputați se tem că banii ar putea ajunge în buzunarele lui Dodon și ale lui Plahotniuc...

Andi Cristea: Încerc să vorbesc frumos despre colegii care au spus aceste lucruri, dar sunt două paliere. A fost o declarație faimoasă a președintelui Dodon care spunea că jumătate din banii europeni care au mers în R. Moldova au fost sifonați. Nimic mai fals. Personal am condus o verificare împreună cu șefa Comisiei pentru control bugetar din PE, prilej cu care am audiat reprezentanți ai CE, l-am audiat pe șeful Delegației UE la Chișinău - la momentul acela era Pirkka Tapiola - și, toate aceste lucruri pe care Dodon le-a spus, nu s-au confirmat.

Ba mai mult, când a fost solicitat să vină cu exemple și cu clarificări, Doron a refuzat și trebuie făcută aici o precizare: acel faimos miliard de dolari care a fost subtilizat, printr-o adevărată inginerie financiară, e o chestiune distinctă de ce se poate întâmpla cu banii europeni. Vă spun în cunoștință de cauză: banii europeni pentru Moldova și nu doar pentru această țară nu pot fi sifonați, nu pot fi deturnați pentru că sunt atent monitorizați. În plus, banii europeni pentru Moldova sunt dați numai după ce angajamentele și condițiile au fost îndeplinite, mă refer la reformele asumate de Guvernul de la Chișinău pentru a primi aceste sume.

Acesta e un prim aspect. Al doliea se leagă de faptul că, după 2015 când a fost sistat și ulterior reluat sprijinul bugetar, banii europeni nu pot merge decât în proiecte pentru cetățeni. Și asta e și filosofia care s-a schimbat în ultima perioadă: banii nu mai sunt injectați în bugetul țării, astfel încât autoritățile să jongleze cu ei pe diferite linii bugetare, ci sunt injectați direct într-o serie de proiecte care au ca obiectiv să facă diferența pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. Toată această treabă cu bani europeni furați în R. Moldova e o crasă manipulare și un exemplu de propagandă antieuropeană.


EurActiv: Există o serie de îngrijorări cu privire la modificarea legislației electorale. Le împărtășiți?

Andi Cristea: E o realitate faptul că Parlamentul de la Chișinău a adoptat cu majoritate schimbarea sistemului electoral, o majoritate de peste 60 de parlamentari din 101. Vă dau un exemplu: Acordul de asociere UE - R. Moldova a fost aprobat în 2014 cu 51 sau 52 de voturi din 101. E dreptul suveran al fiecărui stat să decidă care e sistemul electoral potrivit pentru respectiva țară. E drept că în vecinătatea estică și aici mă refer în primul rând la Georgia și Ucraina au fost experiențe mai puțin favorabile cu sistemul de vot care a fost schimbat și atunci partidele de pe prima poziție au beneficiat de un număr de parlamentari mai mare decât ar fi fost. 

E un scenariu pe care nu mi-l doresc în R. Moldova și cred că partidele proeuropene vor înțelege că e important să stea la aceeași masă și să formeze împreună viitorul guvern proeuropean de la Chișinău.

EurActiv: Ce ar putea face UE pentru ca moldovenii să nu mai aleagă un președinte prorus?

Andi Cristea: Cred că Uniunea Europeană trebuie să ofere un sprijin constant, să trimită mesaje clare, fără ambiguități către cetățenii moldoveni și către autorități, dar mingea e în primul rând în terenul Chișinăului. Autoritățile și Guvernul de la Chișinău trebuie să guverneze cu fața spre cetățeni și să lase deoparte anumite practici care au fost realități acum câțiva ani.

Am încredere că Guvernul Filip e pe drumul cel bun și faptul că economia crește, o serie de indicatori macro-economici se îmbunătățesc îmi spun mie că lucrurile sunt pe făgașul cel bun.

EurActiv: Ce așteptări aveți de la apropiatul summit pentru Parteneriatul Estic?

Andi Cristea: Îmi doresc ca UE să înțeleagă faptul că aceste state din vecinătatea estică ar trebui să fie înglobate într-un viitor proces de extindere.