Ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland, a anunțat, vineri după-amiază, eșecul negocierilor cu Valonia privind Acordul UE-Canada. Asta înseamnă că românii și bulgarii vor avea nevoie în continuare de vize pentru a călători în Canada.

UPDATE

România va continua negocierile cu Canada pentru liberalizarea vizelor indiferent de rezultatul acordului CETA, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis, după ce ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a confirmat eșecul negocierilor purtate cu reprezentanții regiunii valone.

Șeful statului s-a declarat optimist în privința încheierii acordului CETA.

Comisia Europeană nu a renunțat la semnarea tratatului de liber-schimb cu Canada (CETA), în pofida eșecului ultimelor negocieri purtate vineri de această țară cu regiunea francofonă belgiană Valonia, care a blocat semnarea acordului, au declarat surse comunitare agențiilor EFE și Reuters, scrie Agerpres.

”Negocierile începute în această dimineață cu guvernul regional din Valonia au intrat în impas (...) Comisia Europeană nu consideră că acesta este sfârșitul procesului ce deschide calea semnării tratatului încheiat între UE și Canada”, a declarat una dintre aceste surse.

+++

Chrystia Freeland a părăsit Elysette, sediul Guvernului valon în jurul orei locale 16:30 (17:30, ora României), anunțând eșecul negocierilor privind Acordul CETA, care ar fi trebuit să fie semnat săptămâna viitoare, relatează RTBF. 

”În ultimele luni, am lucrat cu Comisia și cu statele membre. Dar  este clar că UE nu este capabilă acum să aibă un acord internațional, chiar și cu o țară precum Canada, care are valori europene și este o țară atât de răbdătoare. Canada este dezamăgită, eu personal sunt foarte dezamăgită, am lucrat din greu. Am decis să ne întoarcem acasă. Sunt foarte, foarte tristă. Mâine dimineață voi fi acasă cu cei trei copii", a explicat ea cu lacrimi în ochi, potrivit RTBF.

Eșecul negocierilor înseamnă și un eșec pentru România și Bulgaria. Acordul celor două țări cu Ottawa privind eliminarea vizelor depindea de încheierea Acordului CETA.

Președintele Klaus Iohannis a și amintit acest lucru în conferința de presă după încheierea Consiliului European: ”Înțelegerea cu Canada este condiționată de semnarea CETA”.

El anunțase, vineri dimineață, la Bruxelles, că s-a ajuns la un acord cu Canada pentru ridicarea vizelor în două etape: de la 1 mai pentru cei care au mai călătorit în Canada și eliminarea totală a vizelor din 1 decembrie 2017. 

Comisia Europeana a dat marti un ultimatum Belgiei, sperând că tratatul va putea fi semnat pe 27 octombrie la Bruxelles, în prezența premierului canadian, Justin Trudeau.

Paul Magnette, premierul Valoniei - o regiune belgiană cu 3,6 milioane de locuitori - a reproșat CE că nu a ținut suficient de mult seama de obiecțiile populatiei valone față de acest acord comercial.

"Vorbim aici de tratate care privesc viața a 500 de milioane de europeni, a 35 de milioane de canadieni, timp de ani si ani. Nu este deci o urgență", a susținut Magnette. 

Obiecțiile valonilor vizează în special dosarul agricol și chestiunea arbitrajului.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a atenționat, joi, Belgia: ”Mi-e teamă că CETA să nu fie ultimul nostru acord de liber schimb”. El a estimat că un eșec al CETA ar compromite viitorul oricărui acord comercial al UE cu țări terțe.