După reprimarea violentă a protestului din Piața Victoriei, s-au înmulțit vocile care cer excluderea din grupurile politice europene a PSD și ALDE, partidele care compun coaliția guvernamentală din România. Dar șansele demersului sunt extrem de mici.

Partidul Social Democrat este membru al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D), în timp ce Alianța Liberalilor și Democraților este afiliată Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

După ce o echipă de jurnaliști a postului de televiziune ORF a fost bruscată de jandarmi în timpul intervenției de vineri seară din Piața Victoriei, mai mulți politicieni austrieci au cerut reacții vehemente de condamnare, ba chiar excluderea partidelor-soră din grupurile politice europene.

Un eurodeputat socialist a descris situația din România ca fiind „îngrijorătoare”, din cauza violenței poliției, a amenințărilor la adresa jurnaliștilor și a reformei judiciare controversate, dar socialiștii austrieci în ansamblu au fost criticați de celelalte partide pentru lipsa de reacție față de colegii din România. Liberalii austrieci, în schimb, i-au cerut președintelui ALDE, Hans van Baalen, să excludă din grupul politic european formațiunea ALDE din România.

Ca de obicei, politicienii români au pasat vina în curtea adversarilor politici. Vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a spus că USR utilizează orice mijloace pentru a face parte din această familie europeană. „USR bate zadarnic la porțile ALDE europeni și probabil folosește orice mijloace”, a afirmat Vosganian.

În replică, Cristian Ghinea, deputat USR, a spus că formațiunea a anunțat încă din luna mai, că ALDE a invitat USR, „dar că USR nu va merge acolo câtă vreme partidul pubelă de adunat penali al lui Tăriceanu căpușează brandul. Am mai spus că liberalii europeni sunt jenați că au un asemenea partid în club, o adunătură de penali. Ni s-a transmis asta clar, răspicat. Poziția austriecilor nu vine decât să confirme ce am afirmat atunci”.

Eurodeputatul Norica Nicolai, membră a grupului ALDE, a spus pentru Mediafax că a discutat cu președintele grupului ALDE european, Hans van Baalen, și „nu se pune problema” excluderii partidului din grupul european, așa cum a solicitat președintele partidului austriac NEOS, Beate Meinl-Reisinger.

Nicolai a spus că solicitarea politicianului austriac are legătură cu coaliția făcută în România de ALDE cu PSD „pentru că PSD este un partid nefrecventabil”, dar spune că nu se pune problema excluderii deoarece aceste chestiuni „sunt chestiuni politice, nu țin de respectarea statutului nostru”.

„ALDE european nu poate impune nicio alianță partidelor membre, așa că probabil e o motivare care nu are niciun fel de legătură cu apartenența la partid, ci probabil cu interese sau determinări care nu au niciun fel de importanță pentru noi. ALDE rămâne în continuare membru al ALDE european și astfel de manifestări de la un partid liberal care a fuzionat cu un fost partid liberal apropiat de extrema dreaptă nu ne impresionează”, a spus Norica Nicolai.

Dar cererile de excludere vin și din interior. Eurodeputatul Cătălin Ivan - ales pe listele PSD, dar exclus ulterior din partid din cauza criticilor la adresa manierei de conducere a partidului a lui Liviu Dragnea - a spus marți că, „după discuții cu mai mulți colegi din Parlamentul European, voi depune la începutul sesiunii de toamnă a Parlamentului European o solicitare de excludere a PSD-ului din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European”.

Ivan spune că va înainta conducerii grupului „un dosar complet cu acțiunile acestui grup infracțional pus în apărarea corupților” și speră că va obține sprijinul colegilor de bună credință din celelalte delegații naționale. „Dacă socialiștii europeni nu se dezic de Dragnea și de partidul lui, atunci alegerile de anul viitor nu sună bine deloc”, a conchis eurodeputatul.

Însă șansele unor asemenea demersuri sunt extrem de mici. Grupurile politice europene au fost până acum foarte refractare la cererile de izolare a unor formațiuni. Fidesz este membru al Partidului Popular European, în pofida repetatelor solicitări de a exclude formațiunea premierului ungar Viktor Orban, pe fondul mesajelor anti-europene ale acestuia.

Mai mult chiar, Alianța Conservatorilor și Reformiștilor din Europa, din care face parte și Partidul Conservator din Marea Britanie, nu a exclus AKP - partidul lui Recep Erdogan - nici după ce întreaga Uniune Europeană a condamnat vânătoarea adversarilor politici de după puciul eșuat din urmă cu doi ani.