Solicitarea Departamentului de Stat al SUA a fost făcută printr-un comunicat postat pe site-ul instituției.

"Statele Unite notează cu îngrijorare faptul că Parlamentul României are în vedere modificări legislative care ar putea submina lupta anticorupție și ar putea slăbi independența justiției din  România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în realizarea unei instituții judiciare puternice, protejată de intervenții politice”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat și semnat de purtătorul de cuvânt Heather Nauert.

Departamentul de Stat cere Parlamentul României ”să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta contra corupției". 

Întrebat la TVR dacă se va renunța la modificări așa cum solicită SUA, șeful Comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat că ”fără îndoială analizăm, dar modificările sunt cerute chiar de sistemul juridic din România”.

"Spunea acolo că discutăm despre propunerile Ministerului Justiției. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile inițiale ale ministrului justiției, Tudorel Toader. Atâta timp cât ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independența justiției, eu v-am cerut dumneavoastră un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, îmi dați dumneavoastră un singur argument că un articol afectează într-un fel sau altul independența justiției. Repet, atâta timp cât toate amendamentele și modul în care am propus noi modificările legilor justiției vin din partea asociațiilor profesionale și a CSM, despre ce discutăm?", a mai comentat el, potrivit Agerpres.

”Cred că a existat o lipsă de comunicare cu ceea ce este în dezbatere acum. Este o diferență foarte mare între prima formă propusă de Ministerul Justiției și ceea ce discutăm noi acum”, a mai spus Iordache. 

Aflată în studioul Antenei 3, Olguța Vasilescu a declarat că poate Departamentul de Stat ”dorește eliminarea infracțiunii de abuz în serviciu care nu există în legislația americană”.

”Premieră absolută! O reacție pe care sigur o să o catalogheze PSD-Dragnea drept politică și nejustifică, ca de la oamenii răi, așa cum sunt și cei care protestează, așa cum e PnL, CSM și alții. Reacția Departamentului de Stat SUA: respingeți legile justiției!!”, a scris luni seara, pe Facebook, Alina Gorghiu.