După ce a eșuat lamentabil în chestiunea schimbării legislației penale și a trecut un buget cu greu credibil, premierul Sorin Grindeanu pare că a rămas fără nimic de făcut și s-a apucat să atace moștenirea tehnocrată.

Marota grelei moșteniri a guvernării anterioare a revenit, odată ce Grindeanu a scăpat de principalele sale griji: adoptarea și apoi abrogarea celebrei Ordonanțe 13, care modifica Codul Penal și pe cel de procedură penală, și trecerea unui buget supradimensionat pentru a acoperi promisiunile din campania electorală.

Dar la mai bine de două luni de la câștigarea alegerilor, premierul pare că nu a depășit discuțiile din campanie. Luni, a reluat tema Cabinetul Cioloș - guvernul zero, a insistat că fostul Guvern nu a vrut să ia bani europeni pentru construcția de penitenciare, iar marți l-a atacat pe precedentul ministru al sănătății pentru că nu ar fi luat nicio măsură pentru a combate lipsa medicamentelor.

Dar ieșirile lui Grindeanu le-au dat foștilor guvernanți prilejul de a a-i reproșa că nu și-a făcut temele și de a-i demonta acuzațiile.

 

„Să spună că nu am luat nicio măsură pentru lipsa medicamentelor întrece orice limită a nesimțirii și a ridicolului, chiar și pentru acest guvern”,

a spus Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății.

După o vizită de lucru la Ministerul Sănătății, premierul a spus că sunt multe probleme nerezolvate. „Vă dau un exemplu - lipsa anumitor medicamente. Ministerul Sănătății a fost notificat în ianuarie anul trecut pe lipsa anumitor medicamente și nu s-a luat nicio măsură. Mi se pare cea mai gravă situație”, a spus Grindeanu.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Voiculescu enumeră câteva măsuri adoptate de fostul Guvern, printre care implementarea unui sistem de monitorizare în timp real a lipsei medicamentelor, a unui sistem de monitorizare a stocurilor, dar și Ordinul prin care a fost definită obligația de serviciu public a distribuitorilor.

Intenția Guvernului pare a fi însă aruncarea pisicii în curtea vechilor guvernanți, în condițiile în care atât premierul, cât și ministrul sănătății au spus că vor merge înainte cu promisiunea din programul de guvernare de reducere a prețului medicamentelor cu 35%. Atât reprezentanții asociațiilor de pacienți, cât și cei ai producătorilor de medicamente au avertizat că această măsură va provoca dispariția altor produse de pe piață.

Banii pentru penitenciare

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, într-un interviu la Realitatea TV, Sorin Grindeanu a spus că oficialii Comisiei Europene au propus acordarea de fonduri europene pentru construcția și renovarea penitenciarelor, dar că Guvernul Cioloș i-a refuzat. Luni seară, la Antena 3, Grindeanu a reluat tema, spunând că prim-vicepreședintele Comisiei Frans Timmermans știa exact și situația legată de penitenciare. „A vizitat în trecut penitenciare din România. S-a oferit să ajute guvernul Cioloș pe fonduri europene și i s-a spus că nu este nevoie. Noi avem nevoie, iar săptămâna asta vom trimite cerere oficială pentru a accesa fonduri pentru renovarea penteniciarelor”, a declarat Grindeanu.

„O minciună stupidă și nenecesară a lui Grindeanu”,

a replicat duminică fostul ministru al fondurilor europene Cristian Ghinea. Ghinea a postat imagini dintr-o emisiune TVR din ianuarie în care a anunțat că el a început discuțiile informale cu Comisia Europeană pentru a putea aloca bani europeni pentru penitenciare, prin modificarea Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

„Dat fiind că eu am sfătuit public guvernul Grindeanu acum o lună să continue demersurile începute de mine pe acest subiect, e evident că premierul Grindeanu minte că am fi refuzat banii de la Comisie”, spune Ghinea, actualmente deputat USR. „Faptul că el află de la Bruxelles de existența acestor discuții și nu de la aparatul pe care îl conduce formal arată că e un personaj bun de ignorat de propria birocrație. Faptul că presupune repede că am fi refuzat e doar căderea în isteria recentă întreținută de aparatul de propagandă: tehnocrații malefici sunt de vină pentru tot”, a adăugat fostul ministru.

Guvernul zero

Pentru a acoperi creșterile masive de cheltuieli, în paralel cu reducerile de taxe și impozite implementate în acest an, Guvernul a previzionat și creșteri foarte mari de venituri, bazate pe o creștere economică de 5,2%, mai mare decât aproape toate estimările analiștilor, și pe intrări masive de fonduri europene.

 

„Noi avem prevăzut pe bugetul de anul ăsta 22 de miliarde pentru fonduri europene pe care să le atragem în acest an. Ăsta este un lucru ambițios (...) față de zero anul trecut”,

a spus Grindeanu în interviul de la Realitatea TV.

Premierul a reluat astfel o temă lansată anul trecut de PSD în atacurile la adresa guvernului tehnocrat - absorbția redusă a fondurilor europene. Dar execuția bugetară aferentă anului trecut arată că fonduri europene în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro au intrat în România în 2016.

„Domnul Sorin Grindeanu nu reușește, după aproape două luni de guvernare, să iasă din logica unor afirmații false făcute de PSD în campania electorală. Cu atât mai mare este dezamăgirea mea cu cât acum datele oficiale îi sunt la îndemână, nu trebuie decât să le ceară miniștrilor din subordine”, a replicat, pe Facebook, fostul premier Dacian Cioloș.

Grindeanu a revenit marți cu o precizare: „Am văzut o declarație a fostului prim-ministru Cioloș legată de faptul că anul trecut s-au atras sume de bani. Eu cred că dânsul știe foarte bine la ce mă refer - noi vorbim de exercițiul bugetar 2014-2020 (...) Pe exercițiul bugetar 2014-2020 e zero. Dacă nu știe că e zero, o să-i arătăm documentele oficiale", a declarat premierul Sorin Grindeanu, scrie news.ro.

Trebuie amintit și episodul găurii din buget de 10 miliarde de lei descoperită de șeful PSD Liviu Dragnea, pentru care a convocat chiar o comisie parlamentară care însă nu a descoperit o vinovăție clară.

Dar premierul insistă în căutarea vinovaților doar în Guvernul Cioloș, instalat în noiembrie 2015, fără a încerca o privire mai în urmă, la precedentele guverne PSD, conduse de Victor Ponta, începând din mai 2012. „Nici eu, nici colegii mei nu am vorbit de moștenirea grea, dar este nevoie și se va întâmpla în perioada următoare ca fiecare minister trebuie să iasă cu o radiografie la zi a situației așa cum a găsit-o și unde vrem să ajungem. E absolut necesar și se va întâmpla acest lucru”, a declarat Sorin Grindeanu.