Liderii social-democrați au discutat luni despre situația tensionată din PSD, situație detensionată prin retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose. Acesta a decis să demisioneze.

UPDATE3 Vicepremierul Marcel Ciolacu, susținător al lui Tudose, și-a anunțat și el demisia, precizând că se întoarce cu fruntea sus în Parlament.

Liderul PSD Dâmbovița, Adrian Țutuianu, a declarat că există posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să respingă o nouă propunere de premier din partea PSD.

UPDATE2 Mihai Tudose anunță că pleacă de la conducerea Guvernului și că se duce la Palatul Victoria să-și ia lucrurile, întrucât nu va asigura interimatul.

Întrebat dacă a fost dat jos din Trabant, Tudose a replicat: ”Practic, da”.

Marian Oprișan a declarat că a votat împotriva plecării lui Mihai Tudose, care a făcut treabă bună, problema fiind modul de comunicare.

Interimatul va fi asigurat de vicepremierul Paul Stănescu.

UPDATE1 La ieșirea din sediul PSD, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că premierul și-a dat demisia. Mai mulți miniștri au plecat fără a face declarații.

UPDATE Comitetul Executiv al PSD a votat retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose, premierul Mihai Tudose anunțând în consecință că își va depune mandatul, au declarat surse politice, anunță Mediafax.

Treizeci de organizații județene ale PSD, dintre care mai mult de jumătate sunt conduse de președinți interimari, au semnat luni la prânz, în biroul lui Liviu Dragnea, o cerere pentru retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose, potrivit unor surse citate de HotNews.ro. Dragnea le-ar fi cerut imperativ celor 30 de președinți de organizații sa semneze declarația. Alte surse din partid au declarat pentru HotNews.ro că, dacaă îi va fi retras sprijinul politic al PSD la ședinta Comitetului Executiv de azi, Tudose va demisiona.

Potrivit surselor Antena 3, mai multe organizații au cerut plecarea lui Tudose în cadrul CEx.

Prezent în studioul A3, Eugen Nicolicea a declarat că președintele poate fi suspendat în cazul în care nu va accepta un nou premier PSD, iar un interimar să semneze o eventuală nouă propunere a social-democraților. După asta, președintele poate reveni la Cotroceni, a mai explicat Nicolicea, care pare a se inspira din modelul moldovenesc.

Înainte de CEx, Liviu Dragnea a fost destul de laconic.

"Am citit scrisori, am urmărit declarații publice, voi vorbi după CEx", a afirmat Dragnea.

Întrebat care av fi rezolvarea - demisia premierului sau a ministrului Carmen Dan, Dragnea a spus: "Am aflat de la Codrin (Ștefănescu - n.r.) ce vom face", conform News.ro

Firea a venit la PSD împreună cu primarii celor șase sectoare ale Capitalei.

 

"Ne dorim un partid unit, o echipă care să lucreze cu motoarele turate la maximum, o concentrare pe proiecte și mai puțin pe dispute interne și după această ședință PSD să nu iasă fărâmițat și decimat. În funcție de evoluția discuțiilor, ne vom exprima și noi. Ne dorim să aflăm ce urmează, în funcție de deciziile din CEx, astfel încât să nu mai fim în criză în alte câteva luni. Este evident faptul că trebuie să luăm acum măsuri asiguratorii să nu se mai repete o astfel de criză",

a afirmat primarul Capitalei.

Vicepreședintele PSD Ionuț Vulpescu a declarat, luni, înaintea ședinței CExN al partidului, că există un moment de criză pe care social democrații trebuie să-l rezolve, altfel existând riscul unei ”manelizări” a guvernării și a PSD, relatează Mediafax.

”E un moment de criză pe care trebuie să-l rezolvăm, pentru că altfel manelizăm și guvernare și partid și...”, a declarat vicepreședintele PSD Ionuț Vulpescu, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al partidului.

În ceea ce privește manelizarea PSD, Vulpescu nu a precizat cine a făcut acest lucru, ci doar că trebuie eliminat ”acest risc”.

Tudose nu a făcut declarații politice, însă a dorit să nuanteze declarația cu privire la autonomia ținutului secuiesc: "Să nuanțez o declarație greșit înțeleasă. Îmi mențin poziția că nu e negociabilă integritatea României, nu se poate vorbi de o bucată din România, când m-am referit la fluturatul pe steag. M-am referit la autoritățile statului care trebuie să aplice legea, la mandatul lor, nu să flutur pe nu știu cine".