Președintele Klaus Iohannis a mers la ședința de guvern de miercuri unde a discutat cu premierul Grindeanu și cu ministrul Iordache să nu fie adoptate OUG privind grațierea și modificarea legilor penale. Cele două OUG au fost blocate de Iohannis.

UPDATE

Întrebat de jurnaliști, premierul a spus că a fost anunțat de SPP de venirea lui Iohannis cu doar câteva minute înainte.

+++

După ședința de Guvern, Grindeanu a declarat că cele două OUG nu erau trecute pe ordinea de zi, insistând că agenda a fost făcută publică din timp, în pofida faptului că ea a fost transmisă doar după ce a început ședința.

”Nu se dezincriminează abuzul în serviciu, conflictul de interese, dar se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiției în concordanță cu deciziile Curții Constituționale. Orice decizie a CCR este obligatorie, nu ne putem face că nu avem”, a afirmat premierul. El a spus că această clarificare pe care Ministerul Justiției o face acum și o transmite spre dezbatere publică este viziunea MJ.

”Dar nu se dezincriminează, nici în propunerile venite azi dimineață”, a subliniat premierul.Întrebat dacă se modifică definiția abuzului în serviciu, ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus că aceasta se modifică ”în concordanță cu decizia CCR”.

La rândul său, ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat că există două acte normative, finalizate marți, și au fost trimise spre consultare miercuri dimineață.  

Iordache a precizat că unul dintre actele normative vizează grațierea, nu și amnistia, nefiind incluse și faptele de corupție și faptele grave. Al doilea act normativ vizează "hotărârile Curții Constituționale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate".

Iordache a declarat că cele două acte normative au fost finalizate marți și au fost trimise spre consultare CSM și celorlalte instituții abilitate, iar în cursul acestei zile vor fi puse în dezbatere publică. 

"Au fost transmise tuturor celor interesați. Când vom avea toate avizele vom discuta în guvern. Acestea sunt cele două acte pe care începand de astăzi le puteti vedea în dezbatere publică"

Iordache a spus că în acest moment România are nevoie o lege a grațiere, ca urmare a gradului mare de ocupare din închisori - 150%. Potrivit ministrului Justiției, grațierea nu ar viza actele de corupție și de spălare de bani, urmând ca de grațiere să beneficieze circa 2.300 - 2.500 de persoane.

+++

"Avem o ordine de zi care a fost publicată, e ordinea de zi pe care fiecare dintre dumneavoastră o aveți în mapă, ca să înlăturăm orice fel de lucruri pe care le-am văzut apărând în spațiul public. Așa cum l-am informat pe domnul președinte în discuția avută, noi discutăm despre lucruri care se află pe ordinea de zi. Ceea ce nu înseamnă că, tot conform prevederilor constituționale și atribuțiunilor pe care Guvernul le are, în perioada imediat următoare toate lucrurile pe care ni le propunem să le facem, și noi și Parlamentul, să le putem adopta în ședințele de Guvern", a declarat Sorin Grindeanu adresându-se membrilor Executivului.

Ordinea de zi nu a fost însă publicată. Ea a fost transmită presei de Biroul de presă al Guvernului doar în timp ce vorbea Klaus Iohannis. 

+++

Premierul Grindeanu "mi-a spus că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni (OUG privind grațierea și modificarea legilor penale - n.r.). Subliniez și sper să fiu în asentimentul premierului, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de Guvern", a declarat Iohannis.

"Să fie puse în transparență, să fie date spre consultare tuturor entităților prevăzute de lege, CSM, organizații profesionale, organizații ale judecătorilor și, bineînțeles, opiniei publice. Este obligatoriu să discutăm aceste chestiuni. Domnul premier analizase aceste chestiuni și astfel a fost posibil să ajungem la un consens. Dorim amândoi să consolidăm statul de drept", a mai declarat șeful statului.

+++

Moment inedit la ședinț de Guvern, la care președintele a venit în ultimul moment: Klaus Iohannis a reținut ziariștii până când și-a dat mesajul esențial legat de intenția Guvernului de a da o ordonanță de urgență pentru grațierea unor infracțiuni și o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal, scrie HotNews.ro. Jurnaliștii au fost invitați de două ori să părăsească sala de ședințe, însă tot de atâtea ori au fost întorși pentru ca Iohannis să-și poată transmite mesajele.

+++

"Am decis în această dimineață să fac o vizită domnului prim-ministru. Am avut o discuție, după care domnul prim-ministru m-a invitat să prezidez această ședință de guvern. Sunt foarte mulțumit de felul în care vă faceți datoria. Este o plăcere și o onoare să fiu aici, cu dumneavoastră”, a început președintele României discursul.

Sorin Grindeanu: "Noi discutăm despre lucruri aflate pe ordinea de zi. Sunt lucruri legate de buget", a spus premierul, fără a aminti de proiectele de OUG pregătite pentru adoptate.

Klaus Iohannis: "Sunt doi elefanți în încăpere: ordonanța pentru grațiere și cea de modificării legilor penale. Domnul premier mi-a promis că nu va pune pe ordinea de zi aceste ordonanțe. Domnul premier s-a angajat că nu va pune peste noapte aceste ordonanțe, ci că va supune dezbaterii publice", a spus Klaus Iohannis.


Inițial, Sorin Grindeanu a vorbit despre ordinea de zi a guvernului fără a aminti despre existența acestor ordonanțe de urgență. Iohannis a completat ceea ce premierul a „omis”.

*** Știrea inițială 

Ședința de guvern întârzie pentru că președintele Klaus Iohannis are o discuție cu premierul Sorin Grindeanu și cu ministrul Justiției, Florin Iordache.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul guvernul cu 10 minute înainte de a începe ședința de guvern, programată pentru ora 9:30.

În ședința care este programată pentru 9:30, Guvernul s-ar pregăti să emită o ordonanță de urgență privind grațierea mai multor pedepse și modificarea legilor penale, dezincriminând mai multe fapte, ceea ce este, de fapt, o amnistie mascată.

Dacă Iohannis va participa însă la ședința de Guvern, el va conduce reuniunea.

Executivul nu a făcut publice subiectele care se află pe ordinea de zi. În mod normal, actele normative care urmează să fie dezbătute sunt anunțate înainte de ședință.

Articolul 87 din Constituție îi permite președintelui României să ia parte la ședințele Guvernului, atunci când se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații.

Este prima dată când președintele Iohannis participă la o ședință de Guvern.