Eurodeputata a declarat miercuri, la RFI, că printr-o astfel de măsură pot fi schimbați șefii celor două instituții. Macovei a povestit că Tăriceanu, cu ajutorul PSD, a încercat acest lucru atunci când era premier, fiind împiedicat de Bruxelles.

Monica Macovei crede că ”de duminică încoace asistăm la o înscenare făcută tocmai ca să se ajungă la această decizie, care este politică, de demitere a doamnei Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef DNA”.

”Sigur că sunt probleme la DNA Ploiești, dar trebuie să nu uităm că în această înscenare actorii principali au fost inculpați, trimiși în judecată, persoane anchetate, familia Cosma de pildă are termen chiar în februarie (...). Deci discutăm de penali care practic pregătesc lucruri îngrozitoare, cum ar fi desființarea DNA”, a afirmat Macovei la RFI.

”PSD a rămas un partid-stat și face schimbări în justiție pe criterii politice, încalcă separația puterilor în stat, încalcă Constituția și practic arată că e un partid bolnav, care nu poate să ne țină în democrație, dimpotrivă, ne scufundă, e ca o piatră de moară de gâtul democrației din România”, a mai spus fostul ministru al Justiției, adăugând că Inspecția Judiciară ar fi trebuit să-l verifice imediat pe procurorul Onea.

Monica Macovei crede că ministrul Justiției va propune demiterea lui Kovesi de la șefia DNA.

Totodată, europarlamentara susține că se urmărește comasarea DNA cu DIICOT:

 

”Pe surse, se spune, se scrie că se pregătește o Ordonanță de Urgență de comasare a DNA cu DIICOT, DNA se ocupă de anticorupție, DIICOT de lupta cu crima organizată. Asta înseamnă că se schimbă șefii și DNA și DIICOT prin efectul legii. Toată lumea se schimbă: și procurorii-șefi și adjuncții și cei de unitate, se transformă secțiile, se pot retrage sau se pot reevalua dosarele aflate în curs de anchetă (...). Va fi o perioadă în care nu se va lucra deloc. Prin urmare, ce se urmărește: anihilarea uneia dintre puterile statului. Ce se întâmplă este o lovitură de stat împotriva ordinii de drept și începe la sediul PSD”.

 

Întrebată dacă personal crede în scenariul comasării DNA cu DIICOT, Monica Macovei a răspuns afirmativ: ”Da, cred în acest scenariu, pentru că în 2007, la câteva luni după ce am intrat în UE, tocmai datorită rezultatelor celor două instituții, mai ales DNA, Tăriceanu premier la acea vreme, susținut de PSD în Parlament a încercat același lucru. Probabil că nu se știe public, dar a încercat același lucru, a fost oprit de discuții informale, de comisari de la Bruxelles”.

Pe 1 februarie anul trecut, surse Euractiv susțineau că Guvernul Grindeanu ar putea contopi cele două instituții. 

Pe 2 februarie, HotNews anunța că desființarea celor două institutii a figurat într-un document intern al ALDE care a circulat între liderii formațiunii politice.

Ideea este însă și mai veche, fiind dezbătută la puțin timp de la înființarea DIICOT. 

În noiembrie 2007, Sergiu Andon (PC), pe atunci președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, declara că separarea DIICOT de activitatea DNA este ”foarte neproductivă”.

În același an, ministrul Justiției, Tudor Chiuariu, afirmase, pentru Reuters, că soluția ar fi ”să avem un singur Parchet”.