Eurodeputatul Cristian Preda speră că Viorica Dăncilă e mai curajoasă decât Liviu Dragnea sau Tudorel Toader și va accepta să colaboreze cu Comisia.

„Dacă la Comisie, doamna Dăncilă va spune: «vă ascultăm în sfârșit și cerem avizul Comisiei de la Veneția», ceea ce domnii Juncker, Timmermans au spus de luni de zile, sigur că, dacă ar face acest lucru, ar fi o veste bine primită. Nu știu, nu vreau să anticipez. Poate că doamna Dăncilă e mai curajoasă decât Tudose, Tudorel Toader, Dragnea, Tăriceanu și ceilalți și va accepta să colaboreze cu Comisia. Dacă vine la Bruxelles doar să se confrunte cu reprezentanții Comisiei și în general ai instituțiilor europene, nu cred că are vreun rost acest popas în cariera domniei sale”, a declarat marți, la RFI, europarlamentarul PPE Cristian Preda.

Întrebat dacă se simte vizat de acuzația Vioricăi Dăncilă, potrivit căreia unii europarlamentari români dezinformează Bruxellesul, Cristian Preda a răspuns:

„Am întrebat-o și aseară în avion, dar n-a avut o replică. De altfel, dânsa nici n-a avut în intenție să se întâlnească cu europarlamentarii români, așa cum n-au făcut nici Grindeanu, nici Tudose. Ultimul premier care a avut această idee, zic eu, bună să aibă întâlniri de altfel regulate cu deputații români din PE au fost domnul Cioloș. Dăncilă deși a fost membră a PE nu are pe agenda vizitei sale o întâlnire cu membrii PE, ca să lămurim această chestiune”.

Premierul Viorica Dancilă face, marți și miercuri, o vizită oficială la Bruxelles, prilej cu care va avea întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, va avea discuții și cu comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, anunță Guvernul.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă trebuie să explice la Bruxelles de ce, cu o creștere economică de 7%, Guvernul PSD-ALDE a crescut deficitul, datoria publică și rata inflației, spune europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE). „România, ca stat semnatar al Pactului Fiscal European intrat în vigoare în 2013, este obligată să păstreze un nivel redus al datoriei publice și al deficitului bugetar, la fel ca toate  celelalte 24 de state membre semnatare. De aceea, prim-ministrul Viorica Dăncilă trebuie să explice partenerilor europeni de ce, în ultimele 13 luni, măsurile luate de Guvernul PSD-ALDE au fost în direcția opusă prevederilor acestui Pact și care sunt măsurile pe care la are în vedere pentru a reveni la discplina fiscală de dinainte de 2017”, a spus Mureșan.

Guvernul a anunțat că „vizita are ca obiectiv principal intensificarea dialogului prim-ministrului și al Guvernului României cu instituțiile europene, la cel mai înalt nivel, în perspectiva preluării de către România a președinției Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019. Premierul Viorica Dăncilă va prezenta prioritățile României pentru perioada următoare, cu accent pe principalele dosare europene”, se arată într-un comunicat transmis de executiv.

Premierul va aborda subiectul viitorului cadru financiar multianual al Uniunii post-2020, context în care va sublinia importanța pe care România o acordă menținerii unor alocări importante pentru politica de coeziune și cea agricolă.

Pe agendă se mai află și subiecte precum consolidarea proiectului european, securitatea internă, Vecinătatea UE și aprofundarea Uniunii Economice și Monetare și alegerile europene din 2019.