În jur de 6.500 refugiați plecați pe jos din Budapesta au ajuns sâmbătă în Austria, după ce autoritățile ungare au decis să le pună la dispoziție autobuze. Circa 2.200 și-au continuat drumul spre Germania.

Autoritățile de la Berlin se așteaptă ca în acest weekend să soseasc aproximativ 6.000 de refugiați.

Scenele asemănătoare cu cele de vineri după-amiaza când peste 1.200 de refugiați au hotărât să plece pe jos din Gara Keleti, sătui să aștepte un tren către Austria au putut fi văzute și sâmbătă. Astfel, peste 1.000 de refugiați au plecat din Budapesta pe jos, iar circa 200 de persoane au părăsit un centru din apropiere de Gyor, toți având ca destinație Austria.

Autoritățile ungare au anunțat însă că nu vor mai pune la dispoziția refugiaților autobuze, așa cum au făcut în vineri seara, relatează BBC online. În continuare, din Budapesta nu pleacă trenuri către Europa Occidentală.

Primul tren cu refugiați plecat din Viena a ajuns, sâmbătă, la München în jurul orei 13:20. Cei 450 de refugiați au fost întâmpinați cu pancarte pe care scria ”Welcome to Munich”.

Cu puțin timp înainte de sosirea acestui tren, cancelarul Angela Merkel a declarat că nu există o limită legală privind numărul de solicitanți de azil pe care Germania îl poate primi, scrie Deutsche Welle.

Într-un interviu pentru "Funke", Merkel a reamintit că cei care nu au șanse să primească azil vor fi returnați în țările de origine. Această măsură se va aplica în special persoanelor venite din Balcanii de Vest. Și Manfred Schmidt, directorul Agenției Federale pentru Migrație și Refugiați, a estimat că până la sfârșitul anului vor fi depuse în jur de 75.000 de cereri de azil de la cetățeni din Balcanii de Vest, aproape toate urmând să fie refuzate.

Compania feroviară Deutsche Bahn a anunțat că va suplimenta numărul vagoanelor la trenurile care vor transporta refugiați. Totodată, va pune la dispoziție personal suplimentar care să se ocupe de refugiați. Guvernul german a afirmat că toți cei care vin din Siria pot depune solicitări de azil.

Berlinul se așteaptă ca în week-end să sosească peste 6.000 de refugiați.

Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că speră ca Ungaria să respecte planul UE de redistribuire a refugiaților pe baza unor cote obligatorii.

Declarația sa vine după ce liderii țărilor din Grupul de la Vișegrad – Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia – au susținut, după o întâlnire, că nu vor accepta cotele impuse de Bruxelles.