Președintele Senatului și-a exprimat admirația pentru Polonia, în cadrul unei discuții privind statul de drept din această țară.

Discuțiile au început după ce senatorul Radu Mihail (USR) a declarat că, în cazul în care majoritatea va "forța trecerea pachetului de legi ale justiției", Comisia Europeană ar putea face și în cazul României un anunț similar celui referitor la Polonia, unde a identificat încălcări grave ale unor aspecte care țin de independența justiției și a statului de drept, scrie Agerpres.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că Polonia este o țară care merită toată admirația.

"Nu am să fac comentarii în legătură cu ce decide Polonia și, în mod suveran, Parlamentul. O să vă spun ceea ce mă preocupă pe mine, în calitate de senator și cetățean român. Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenței în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba, ei nu văd ce proporții a luat în România statul represiv, nu văd ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu justiția din România, care a fost călcată în picioare. Independența ei a rămas numai pe hârtie. Care este independența justiției atunci când serviciile intervin în derularea actului de justiție și în curțile care fac justiția? Nu mă refer la procurori", a precizat el.

În replică, senatorul Traian Băsescu a subliniat că, atunci când România a intrat în UE, a cedat din suveranitatea sa.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că nu face parte "din acea categorie de naționaliști care duce naționalismul pe primul plan", dar că suveranitatea Parlamentului nu poate fi contestată.

"Dar nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ceea ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă, când discutam despre întărirea legalității socialiste. Ce însemna legalitatea socialistă? Forța instituțiilor care bineînțeles că nu aveau niciun respect pentru drepturile cetățenilor. Eu ceea ce vorbesc azi este necesitatea protejării drepturilor și libertăților cetățenești care este o valoare fundamentală nu numai pentru România, dar pentru întreaga UE. Stă la baza construcției UE. Vreau ca România să fie nu numai membră teoretic a UE, ci membri de facto și în profunzimea valorilor. Nu să ne fălim că suntem membri și facem în România un fel de creație care seamănă mai mult cu ceea ce vedem în Rusia învecinată. Ce s-a întâmplat în România în ultimii ani nu este stat de drept", a declarat Tăriceanu.