În ședința de guvern de joi, Guvernul a aprobat înființarea nu a una, ci a două structuri care să discute criza vaccinurilor. Executivul recunoaște nu are suficiente cantități de vaccin pentru a proteja populația, dar nu spune nimic de o achiziție.

Două noi structuri cu atribuții în soluționarea crizei vaccinurilor și aprovizionarea continuă și la timp cu dozele necesare vor funcționa la nivelul Guvernului, respectiv al Ministerului Sănătății, a comunicat Guvernul.

Astfel, printr-o Hotărâre adoptată joi, se înființează Departamentul Monitorizare Implementare Program Național de Vaccinare, structură care va funcționa în subordinea directă a ministrului Sănătății. Această nouă structură, înființată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuții cu privire la achiziționarea vaccinurilor, administrarea acestora și o mai bună informare a populației cu privire la beneficiile vaccinării.

Totodată, printr-un Memorandum adoptat tot joi, Guvernul a stabilit înființarea Comitetului Interministerial de urgență pentru soluționarea disfuncționalităților din Programul Național de Vaccinare și asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare, care va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluții imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016.

Deși au trecut multe luni de când media a semnalat lipsa dozelor, autoritățile spun în continuare că situația e departe de a fi rezolvată. „Cantitățile de vaccinuri incluse în PNV și care fac obiectul unor contracte care se află acum în derulare sunt insuficiente sau etapizarea livrărilor nu corespunde cerințelor actuale (pentru unele vaccinuri, unele livrări se vor face după luna octombrie)”, spune Guvernul în comunicatul din 18 mai.

Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, fiind înregistrate circa 5.700 de cazuri, dintre care 27 de copii și tineri au decedat, potrivit Guvernului.

Până la finele lunii mai, Comitetul înființat joi trebuie să elaboreze și să-i prezinte premierului un plan de acțiune, a cărui implementare se va realiza până la sfârșitul lunii septembrie. Cam atunci vor veni, probabil, și livrările de vaccinuri comandate, indiferent de raportul Comitetului, din care fac parte secretari de stat și experți din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică-Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și, cu voia dumneavoastră ultimul pe listă, Serviciul Român de Informații.

Abia acest comitet ar putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, „pe termen scurt, să permită achiziționarea în regim de urgență a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil și continuu”.