Peste 5.000 de angajați în sistemul sanitar, protestează, joi, în centrul Capitalei, oamenii fiind nemulțumiți de legea salarizării. Ministrul Finanțelor nu crede să solicitările lor vor fi rezolvate.

Oamenii au pornit, în marș, către sediul Guvernului, după ora 12:00, protestatarii urmând să intre la discuții cu reprezentanții Executivului, după ce vor ajunge la Piața Victoriei, scrie Mediafax.

Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei au precizat, pentru Mediafax, că a fost emis un aviz pentru protestul din Piața George Enescu, însă nu există o aprobare pentru marșul oamenilor. După terminarea manifestației, oamenii legii vor stabili cine a luat această inițiativă - de a porni către Piața Victoriei - și vor sancționa persoanele vinovate.

"Vrem să ne susținem revendicările. Nemulțumirile sunt eliminarea sporurilor, adică limitarea la 30% a sporurilor. Asta vrea guvernul. Mai vor să elimine și tichetele de masă de la 1 ianuarie. Am venit din Alba. Suntem cam 50 de colegi. Intenționăm să continuăm dacă nu se rezolvă. Nu se poate altfel. Dacă mai micșorează și salariile de la 1 ianuarie, ce facem? Am 1.500 lei salariul, fără bonuri”, se plânge Ionela, prezentă la mitingul din Capitală, potrivit sursei citate.

Și Alin a ieșit în stradă din cauza eliminării sporurilor: "Ne mai nemulțumesc și inechitățile salariale care sunt. Ar trebui sa iasă toată lumea, pentru ca toți suntem afectați de așa-zisele promisiuni. Am venit din Hunedoara, suntem cam 50. Bineînțeles că vom continua să ieșim în stradă”.

Ionuț Mișa, insensibil la solicitările lor

"Am avut discuții cu sindicatele din sănătate de mai multe ori. Au venit și la Ministerul de Finanțe și au pichetat. Discuțiile astăzi sunt în jurul modului de repartizare a acelor sporuri. În bugetul de anul viitor se alocă 2,9 miliarde (lei n.r.), deci peste 20% creștere acordată doar la fondul de salarii. Înțeleg că în continuare nu sunt acoperite toate solicitările. Probabil că toate solicitările nu pot fi acoperite niciodată. Nu mi se pare normal ca o persoană să aibă un anumit salariu și să aibă sporuri până la aproape 300%", a declarat ministrul Finanțelor, relatează Agerpres.


El a precizat că sunt și sporuri pentru utilizarea calculatorului, iar acest lucru nu i se pare normal.

"Poate mai bine ar fi să includem aceste sporuri în salariu să știm de la început că la nivelul unui medic salariul este exact atât, la nivelul unui asistent medical din zona de primire urgențe salariul este atât. Aceste sporuri creează foarte multe probleme și confuzii. Nu știu dacă la dumneavoastră există spor de calculator. Cred că astăzi toți utilizăm calculatorul. Să iau un spor de 15% pentru că utilizez calculatorul nu mi se pare foarte corect. Sunt activități care nu țin de actul medical în sine. Prioritatea a fost medicul și asistenții medicali. Probabil că nu au fost neglijate și celelalte categorii. Faptul că se plâng și vor mai mult decât au primit ține de alt mod de abordare a lucrurilor", a mai arătat ministrul Finanțelor.