Moțiunea de cenzură a PNL a fost respinsă, marți, în plenul Parlamentului. Ea a primit 207 voturi ”pentru”, în condițiile în care erau necesare 276 de voturi favorabile pentru căderea guvernului.

Au fost și opt voturi ”împotrivă”.

Membrii coaliției de guvernare prezenți în plen nu au votat.

Moțiunea de cenzură "Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta" este a doua inițiată de PNL și respinsă de Parlament.

Moțiunea liberalilor "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!"- a fost respinsă pe 12 iunie.

În timp ce parlamentarii dezbăteau moțiunea, liberalii au organizat un miting în Parcul Izvor. 

Ponta: Mi se cere demisia pentru că Șova și Atanasiu, sfătuit de Gorghiu, au semnat niște contracte

Premierul Victor Ponta a declarat, la dezbaterea moțiunii, că el nu a semnat niciun fel de contract cu societăți de stat, acestea fiind făcute între avocatul Dan Șova și șeful AVAS de la acea vreme, Teodor Atanasiu, care era consiliat de actualul lider PNL Alina Gorghiu.

"Se vorbește acolo despre contracte. N-am semnat niciodată niciun fel de contracte cu vreo societate cu capital de stat. Știu că a semnat domnul Șova cu societăți din portofoliul AVAS, condus atunci de domnul Teodor Atanasiu. Deci dumneavoastră vreți acum să-mi dau eu demisia pentru că Atanasiu și Șova au semnat niște contracte. Care e logica?", a spus Ponta, relatează Mediafax.

Premierul a explicat, ironic, că poate fostul șef AVAS, liberalul Teodor Atanasiu, "a fost sfătuit greșit" de consiliera sa de la acea vreme, Alina Gorghiu, care era și avocat "și care știa foarte bine ce înseamnă contracte cu statul".

"Dacă cumva le-a uitat doamna consiler-avocat Gorghiu, am în față așa: contract Gorghiu, Pop și Asociații - AVAS, 25.000 de euro, plus TVA. Gorghiu, Pop și Asociații - AVAS, 10.000 de euro, plus TVA. Gorghiu, Pop și Asociații - AVAS, 6.000 de euro, plus TVA. (...) Gorghiu, Pop și Asociații - AVAS, 15.000 de euro, plus TVA. Gorghiu, Pop și Asociații - AVAS, 10.000 plus TVA. (...) Sunteți cam scumpă, doamna Gorghiu", a spus Ponta, în aplauzele parlamentarilor puterii.

Gorghiu: Premierul e susținut de vreo 3-4 români

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a susținut că premierul Ponta mai este susținut de vreo 3-4 cetățeni români, care sunt liderii partidelor la guvernare, iar aceștia confundă interesul național cu interesul personal.

"Am să vă dau o veste bună și una proastă. Vestea bună este că primul ministru mai are 3-4 cetățeni români care îl susțin, vestea proastă este că aceștia sunt liderii partidelor la guvernare. Vestea și mai proastă, însă, este că aceștia din urmă au un interes, unul dintre aceștia vrea să se așeze pe locul din care Victor Ponta s-a ridicat în partid, altul își dorește să rămână primul senator al țării, iar altul confundă puterea cu intersul național, iar toți confundă interesul național cu interesul personal", a susținut Gorghiu.

Blaga: Eu v-am scos din politica înaltă în noiembrie 2014

Referindu-se la numărul mic de protestatari adunați pe ploaie în Parcul Izvor, premierul a declarat: ”Nici domnul Blaga nu mai e ce-a fost odată. Sunt mai mulți jandarmi și jurnaliști decât protestatari, dar asta e. Timpul ne marchează pe toți". 

În replică, Vasile Blaga i-a atras atenția că el l-a scos din politica înaltă în noiembrie anul trecut.

"Să vă uitați mai atent câți oameni sunt în stradă. Și, domnule Ponta, ce am fost am demostrat cu vârf îndesat în noiembrie anul trecut, când v-am scos din politica înaltă. Ce o să fiu eu și PNL o să vedeți anul viitor, când o să câștigăm toate alegerile", a afirmat copreședintele PNL Vasile Blaga.

Hunor: UDMR votează împotriva guvernului, sper că nu va fi o răzbunare politică

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în plen, că formațiunea politică pe care o conduce va vota moțiunea de cenzură, adăugând că vrea să creadă "că nu se pune problema răzbunării politice din cauza unui vot exprimat în Parlament".

"Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR, de data aceasta, vor vota împotriva Guvernului. În același timp, votul nostru nu este și nu trebuie considerat de cenzură, știu că trăim vremuri când nuanțele nu își găsesc sau își găsesc foarte greu locul, lucrurile se văd în alb și negru, mesajele politice sunt extrem de simplificate, fără nunanțe, fără detalii, dar realitatea niciodată nu este așa”, a subliniat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, liderul UDMR a spus că moțiunea de cenzură ”ca instrument constituțional și democratic trebuie să se îndrepte împtriva Guvernului și nu împotriva unui singur membru, fie și el primul dintre miniștri".