Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, marți, că deputatul PSD Constantin Adăscăliței nu își va pierde mandatul după ce ANI a cerut încetarea mandatului acestuia pentru incompatibilitate.

"Ca urmare a analizării cadrului legal s-au format următoarele concluzii: dacă domnul Adăscăliței Constantin s-ar afla în stare de incompatibilitate deținând funcția de deputat și altă funcție incompatibilă cu funcția de deputat i-ar înceta mandatul conform Constituției”, a declarat Ciprian Nica, vicepreședintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, potrivit Agerpres.

Nica a explicat că din actele depuse la dosar reiese că Adăscăliței nu se află în stare de incompatibilitate în prezent și nu s-a aflat în stare de incompatibilitate între funcția de deputat și o altă funcție incompatibilă cu cea de deputat.

Prin urmare, deputatului social-democrat nu îi poate înceta mandatul de deputat pentru incompatibilitate, a spus Ciprian Nica, adăugând că din actele depuse la Comisie reiese că Adăscăliței a fost declarat de ANI incompatibil pe vremea când a deținut funcția de consilier județean, fiind simultan asociat la o societate comercială care a încheiat un contract de prestări servicii cu Consiliul Județean Iași.

Comisia juridică a transmis Biroului permanent al Camerei punctul său de vedere potrivit căruia deputatului Constantin Adăscăliței nu îi poate înceta mandatul.

În replică, Agenția Națională de Integritate a precizat că hotărârea Comisiei juridice ”reprezintă neaplicarea unei decizii definitive și irevocabile emisă de instanța de judecată și generează consecințe deosebit de grave, subminând, totodată, încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept”.

ANI amintește că au trecut mai bine de șase luni de la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a respins recursul lui Constantin Adăscăliței ”împotriva sentinței nr. 251/2012 a Curții de Apel Iași, cu consecința menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia”.

Totodată, ANI subliniază că problematica aplicării sancțiunilor disciplinare în cazul rapoartelor de incompatibilitate rămase definitive și irevocabile, ce vizează membri ai Parlamentului, a fost des invocată și în rapoartele MCV.