Zilele în care responsabilii cu proiectele europene din firme, organizații și chiar instituții publice duceau zeci de bibliorafturi și dosare la ministere sunt ca și uitate. Un sistem electronic pregătit de MFE anunță finalul documentelor pe hârtie.

Sistemul electronic MySMIS2014 a fost realizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și va funcționa drept interfață între cei care solicită și, ulterior, derulează proiecte șiinstituțiile care gestionează fondurile UE.

Cum va funcționa. Ce au de făcut solicitanții de fonduri UE  

Ministerul Fondurilor Europene și STS au lansat miercuri, în faza de consultare, aplicația electronică. 

Aceasta va fi utilizată de solicitanții și beneficiarii de fonduri europene în relația lor cu autoritățile, pentru a depune proiecte mai rapid și mai simplu, utilizând mediul online, și pentru a-și implementa mai ușor proiectele.

Prin intermediul acestei aplicații, cei care doresc să acceseze fonduri europene pot să completeze electronic cererea de finanțare, însoțită de declarațiile anexe, fără să mai fie nevoie de deplasarea la Autoritatea de Management sau Organismele Intermediare.

O serie de documente, precum bugetul proiectului sau o serie de declarații vor fi completate direct în aplicația electronică.

Nu va mai fi nevoie nici de ștampile și semnături pe fiecare pagină fiindcă se va utiliza semnătura digitală: fie printr-un certificat deținut de beneficiar, fie unul pus la dispoziție de consultați sau contabili care dețin astfel de certificate.  

Cheltuielile cu certificatele de semnătură electronică sunt eligibile în cadrul cheltuielilor proiectului, a spus Ministrul fondurilor europene. 

Semnătura digitală va funcționa și în sens invers, de la autorități spre beneficiari, pe documentele - cereri, notificări - pe care le transmit organismele ce gestionează fondurile”, a explicat ministrul Nica. 

Spre exemplu, la sfârșitul completării cererii de finanțare, sistemul va genera un document complex ce va fi semnat cu semnătura instituției, a mai explicat acesta. 

În plus, după ce vor semna contractele de finanțare, vor utiliza această aplicație pe toată durata implementării proiectului pentru a completa rapoarte și a primi informații despre stadiul cererilor de rambursare, transmite MFE.

În prima fază va fi disponibil pentru proiectele care se vor depune pe noul Program Operațional Capital Uman, ce se vor deschide la 1 noiembrie, a explicat ministrul Marius Nica. 

Pentru a putea învăța cum să completeze un proiect în noul sistem, „chiar de mâine, 8 octombrie, beneficiarii se pot înregistra la organismele intermediare din țară, până la data de 19.10 pentru a fi incluși în sesiuni de instruire pentru utilizarea aplicației electronice”, a mai spus Marius Nica. 

Detalii despre sistem; ce îl face special 

Șeful STS, Marius Opriș a explicat detalii despre sistemul electronic: „Aplicația a fost realizată pe baza unei analize de business realizată de specialiștii STS. Este un portal complex, cu un foarte înalt de securitate. Oricine iși poate face un cont dar datele pe care le introduce se validează în bazele de date naționale; așadar cine introduce date false nu va fi acceptat”, a spus Opriș.

În plus, a mai explicat acesta, pe parcursul derulării programelor și proiectelor, orice încercare de fraudare va fi imposibilă fiindcă tot ce este introdus în sistem va fi auditat, niciun bit nu se va șterge niciodată din acest sistem.

Odată cu punerea în funcțiune a aplicației electronice MySMIS2014 „România se poziționează între primele țări care implementează un instrument informatizat deschis tuturor participanților”, a mai spus șeful STS.

Resursele umane, esențiale; specialiștii STS au prioritate 

Pentru a asigura funcționarea optimă a acestui sistem în timp încercăm să fixăm un grup de tineri specialiști, mai exact în număr de cincisprezece, care să îi asigure funcționarea pe timp de zece anii”, a mai spus șeful STS, argumentând că „la un asemenea proiect de anvergură nu este bine să schimbi tot timpul softiștii. Sperăm că pot fi asigurate niște instrumente financiare pentru a le asigura niște salarii mai ridicate, eventual din fonduri europene”.

Întrebat de costurile cu realizarea sistemului, Opriș a răspuns că a fost realizat strict intern și că este vorba numai despre salariile specialiștilor din STS.