În ciuda suprafeței mici, Olanda are unul dintre cele mai performante sectoare agricole din UE, iar fermierii români pot afla secretele eficienței olandeze chiar de la un grup de firme din această țară.

Holland Dairy House este un grup de 15 companii care oferă un pachet complet de echipamente și tehnologii pentru îmbunătățirea activității în fermele producătoare de lactate. În cadrul grupului sunt și școli, pentru a dezvolta partea educațională și know-how-ul în cadrul fermelor din România, explică Pieter Helfferich, din partea Holland Dairy House.

„Suntem furnizori de înaltă tehnologie, de la roboți de mulgere și echipamente automate de hrănire până la sisteme de răcire a laptelui, dar putem oferi și echipamente obișnuite”, a declarat Pieter Helfferich, într-un interviu acordat EurActiv.

Prezent de zece ani în România, Helfferich a observat dezvoltarea sectorului agricol autohton, ba chiar s-a și implicat în acest proces prin operarea unei ferme. „Am observat o dezvoltare accelerată, dar și multe oportunități de dezvoltare în continuare, în toate sectoarele, nu doar în prelucrarea laptelui, ci și în creșterea plantelor, producția de carne etc”, spune el. „România este o țară cu un potențial enorm, și toată lumea spune asta, iar noi chiar vrem să sprijinim dezvoltarea. Sigur, este și o țară frumoasă, are un ridicat potențial turistic, inclusiv în zona rurală, astfel că trebuie să fim atenți să nu distrugem peisajele”.

Olanda este o țară mică, dar foarte eficientă, cu o mulțime de animale, spune Pieter Helfferich, și mulți fermieri. Unii dintre aceștia au venit deja pe piața locală, chiar dacă nu toată lumea din România este fericită cu această situație, explică el, adăugând că „investiția într-un sistem, cum este cel olandez, aduce locuri de muncă direct la fermă, dar poate servi și ca exemplu și oferi idei pentru fermierii români”.

Cum putem crește productivitatea în România?

„Know-how-ul este foarte important, iar acesta este legat de sistemul educațional, de calitatea școlilor – nu vreau să fiu olandezul care spune faceți asta și asta – dar vrem să împărtășim din experiența noastră, suntem extrem de eficienți pentru că în Olanda este pământ puțin și foarte scump, astfel că am fost nevoiți să fim foarte eficienți. Deci know-how-ul este esențial, dar și aplicarea descoperirilor științifice sunt un factor important – în Olanda, în special producătorii de nutrețuri au un rol important în această direcție, dar și școlile -, la fel și cercetarea. Apoi, vorbim și de asocieri, fermierii pot crea grupuri puternice, atât pentru lobby, cât și pentru desfacerea produselor sau pentru achiziții. De exemplu, dacă vorbim de sectorul lactatelor, 85% din laptele procesat este livrat de cooperative”.

Helfferich operează o fermă în România de peste cinci ani, prin intermediul căreia a vrut să împărtășească din experiența sa, dar și să compare activitățile din cele două țări. „Nu e întotdeauna ușor în România” să faci totul deschis și transparent și să se vadă și în cifrele de final de an. „Dar aceasta este doar experiența mea personală, poate nu e reprezentativ pentru întreaga țară”, adaugă el.

La fel ca în restul economiei, și în agricultură banii sunt un factor foarte important, iar finanțările acordate pentru fermieri se combină cu know-how-ul pentru a grăbi dezvoltarea sectorului.

„Educația, aplicarea descoperirilor științifice, cercetarea, formarea de cooperative, banii sunt principalii factori de luat în seamă, iar ei influențează și calitatea tehnologiilor”, susține Helfferich, adăugând că și în România există deja ferme foarte bune, cu rezultate mult îmbunătățite care pot fi date drept exemplu altor fermieri.

„Vedem creștere în livrările de echipamente de mulgere, de sisteme de hrănire, sisteme de răcire și echipamente pentru îmbunătățirea calității laptelui. Există cerere, și e în creștere, dar e un proces de durată”, conchide el.