Premierul Viorica Dăncilă și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au susținut o conferință de presă, la Bruxelles. Dăncilă a spus că nimeni nu intervine în activitatea justiției în România.

Live text:

Jean-Claude Juncker:

  • e a cincilea premier român pe care am plăcerea să-l întâlnesc de la începutul mandatului meu, aș dori ca acest ciclu să fie întrerupt și ea să rămână mai mult timp. Încep să pierd numărul șirul.
  • responsabilitatea Președinției române la Consiliul UE e mare, având în vedere discuțiile privind bugetul post-Brexit.
  • i-am transmis premierului că locul României e în Schengen, nu mai există niciun motiv pentru a exclude România din acest spațiu.
  • am vorbit despre statul de drept, am convingerea că se vor face eforturi pentru buna funcționare a sistemului judiciar.
Viorica Dăncilă:
  • dimensiunea europeană va fi importantă pentru Guvern, vom face eforturi pentru o cooperare transparentă.
  • am vorbit despre susținerea politicii agricole comune și de coeziune.
  • drumul european al României e legat de Juncker, sperăm ca în mandatul său să intrăm în Schengen și să se ridice MCV "pentru că nu e normal ca România să preia Președinția UE cu o sancțiune".

Întrebări:

Întrebat ce asigurări a primit că nu va fi afectată activitatea sistemului judiciar din România, Juncker spune că a discutat cu Dăncilă despre statul de drept într-o atmosferă amicală, precizând că nu e îngrijorat, întrucât sistemul judiciar funcționează, iar președintele Iohannis veghează în acest sens. El a mai spus că noul premier a atașat de regulile statului de drept.


"Eu cred în libertatea justiției, cred în statul de drept, cred în faptul că trebuie luptat împotriva corupției și am specificat domnului președinte că, atunci când va exista o îndoială, trebuie să discutăm punctual, să nu vorbim la modul general, pentru a elucida sau a îndrepta ceea ce nemulțumește la nivel european",

a declarat Dăncilă, răspunzând aceleași întrebări.

La întrebarea privind avertismentul lansat de Kovesi în legătură cu asaltul unor politicieni asupra DNA și raportul de mâine al lui Tudorel Toader, Viorica Dăncilă a spus: "E o întrebare la care nu pot să vă răspund. Cred că justiția trebuie să fie independentă, să vedem raportul pe care-l va prezenta ministrul Justiției, nu am avut nicio discuție privind acest aspect, pentru că eu cred că în justiție nu trebuie să intervină nimeni...Trebuie să lăsăm justiția să-și facă datoria".

Ea a mai spus că nimeni în România nu intervine în activitatea justiției.

În același timp, ea susține că trebuie respectată prezumția de nevinovăție.

Un jurnalist cere o explicație privind păstrarea lui Darius Vâlcov în postul de consilier după condamnarea în primă instanță, în condițiile în care premierul a declarat că are încredere în sistemul de justiție:

„După câte știu eu, domnul consilier Vâlcov a fost condamnat nu definitiv și am spus înainte că prezumția de nevinovăție trebuie să existe până la o condamnare definitivă. E directivă europeană în acest sens, iar eu nu fac decât să respect o directivă europeană, pe care eu, în calitate de europarlamentar, am votat-o în Parlamentul European. Dacă va fi o decizie definitivă vă asigur că atitudinea mea va fi total schimbată”, a spus Dăncilă.