Viorica Dăncilă le-a servit foștilor colegi mai multe dezinformări în legătură cu situația din România, dar a avut grijă să-i acuze pe alți români de dezinformarea europenilor.

"Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer însă aceeași prețuire și același respect pentru poporul român pe care îl reprezint", și-a început premierul Viorica Dăncilă discursul de miercuri în Parlamentul European, deși nu a cerut nimeni socoteală României.

În continuare, premierul a lansat un atac furibund la adresa MCV, făcându-se că nu știe cine redactează raportul.

"Este legitim să ne întrebăm: în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre numirile de magistrați, despre lupta anticorupție. Este foarte bine! Dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și instituțiile din justiție.În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete, în numele luptei anticorupție. Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, cum s-au modificat transcrierile unor interceptări pentru a crea vinovății sau cum erau șantajați martorii pentru a depune mărturii mincinoase.
Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat", a susținut Dăncilă, preluând o știre falsă lansată de colegul de partid Claudiu Manda.

Președintele Comisiei de control parlamentar a activității SRI a declarat în mai că, în perioada 2005 - 2016, au fost autorizate peste 300.000 de mandate de supraveghere, explicând că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul persoanelor intercepate trece de șase milioane, iar cifra ar putea să fie mai mare.

În replică, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a precizat că numărul de mandate de securitate națională solicitate de serviciu, în perioada 2004 – 2016, se ridică la 28.784.

”În afară de acestea mai există mandatele de supraveghere tehnică. Aici intră toate infracțiunile de drept comun, toate mandatele de supraveghere a Poliției pentru infracțiuni ca furturi, delapidare, violență domestică. Aici nu vorbim despre interceptarea convorbirilor telefonice făcută de către SRI. Este profund incorect că se amestecă toate infracțiunile de drept comun săvârșite în România, pentru care au fost emise de către judecători mandate de supraveghere tehnică, cu mandatele de securitate națională”, a mai spus Marincea.

Viorica Dăncilă a cerut să i se spună în mod oficial cine a redactat rapoartele MCV, deși acest lucru e cât de poate de public. Dacă chiar n-a aflat până anul acesta cine și cum redactează rapoartele, cu siguranță a aflat anul acesta.

"Și cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis, din neglijență sau cu rea-credință, aceste realități de neconceput în Uniunea Europeană!".

Viorica Dăncilă a dat și un citat atribuit Comisiei de la Veneția: "În sistemul sovietic, parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească”.

Folosindu-se de numărul mare de plângeri împotriva magistraților, premierul a susținut fără să roșească faptul că au fost, probabil, influențați în dosar.

"În ultimii 4 ani, peste 3.000 de magistrați au fost cercetați de DNA. Practic, jumătate dintre magistrații din România au avut, ani de zile, dosare, prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată. Nu o spun doar eu, o spun cu multă îngrijorare asociațiile de magistrați din România", a spus Dăncilă.

De altfel, coaliția PSD-ALDE folosește de mai mult timp aceste cifre pentru a-și justifica atacurile la independența justiției.

După plen, și eurodeputata PSD Claudia Țapardel a făcut referire la numărul de dosare penale, dar a spus că poate nu e vorba de 50%, ci de 30%.

Explicația e însă foarte simplă, și nu are nicio legătură cu influențarea deciziilor.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a explicat în august 2018, la RFI, că, de fapt, acele plângeri împotriva judecătorilor și procurorilor au fost făcute de diverși inculpați, anchetați de magistrații respectivi.

"Se face caz și se manipulează foarte mult o cifră, care a fost cerută de Inspecția Judiciară Direcției Naționale Anticorupție, cu mai multe mii de procurori și judecători, care pasămite ar fi avut dosare la DNA. Ei bine, o să vedeți că în urma verificărilor pe care le-am făcut noi în Ministerul Public, o să venim cu o cifră mai mare de judecători și de procurori, care pasămite au avut dosare în Ministerul Public. Ce sunt acestea, de fapt? Din păcate, în ultimii ani, toți inculpații și-au însușit foarte bine dreptul lor de a avea acces la justiție. Nici un inculpat nu a ezitat să depună plângere împotriva polițistului care a înregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat acțiunea penală și a judecătorului sau judecătorilor, pentru că în complet sunt mai mulți judecători, care pasămite în mod abuziv i-au condamnat", a precizat Lazăr.

 

"Și așa avem noi mii de dosare, în baza liberului acces la justiție, care este înțeles în această manieră penibilă de anumite persoane. Noi trebuie să facem o anchetă efectivă la fiecare denunț pe care astfel de persoane îl fac și iată cum se manipulează o statistică, arătând că acele mii de judecători și procurori ar fi fost ținuți, pentru a fi șantajați la momentul oportun, de cine, de DNA, care de asta ar fi obținut atâtea condamnări. Ei bine, este o manipulare pentru persoane care sunt de condiție intelectuală foarte modestă, presupun",

 

a mai spus Procurorul general.

Liniștită că Europa a aflat în sfârșit de "abuzurile" din România, Dăncilă a reluat teza eurodeputaților PSD din Comisia LIBE, potrivit căreia și jandarmii din Belgia sau Spania bat protestatarii pașnici.

După ce a servit dezinformările primite la plic de la partid, Viorica Dăncilă i-a acuzat, în cuvântul de final, pe românii care dezinformează în Europa, nominalizând-o pe Monica Macovei.

Și eurodeputații din PSD și ALDE au avut același discurs țâfnos la adresa UE, făcând scandal pe motiv că au fost nedreptățiți atunci când s-a stabilit cine ia cuvântul la dezbatere.


Liderul social-democraților români din PSD, Dan Nica a mințit și el cu privire la numărul achitărilor din România în cazurile de corupție.

Nica a susținut, printre altele, că 98% dintre cei trimiși în judecată pentru corupție au fost achitați în România. Situația stă, de fapt cu totul altfel. Conform raportului de activitate al DNA, principala instituție care instrumentează dosare de corupție, procentul de achitări a fost în 2017 de 10%, fiind sub media europeană. De altfel, și în 2016 procentul a fost tot de 10%.

După intervenția premierului în plen, ei au organizat o conferință de presă - la care a participat și ministrul Justiției, Tudorel Toader - în care au reluat dezinformările și acuzațiile la adresa UE.