În condiţiile în care cancerul e principala cauză a deceselor legate de locul de muncă în UE, eurodeputaţii au inclus noi agenți chimici carcinogeni pe lista substanțelor care necesită limitări ale expunerii.

Eurodeputaţii au votat săptămâna aceasta, în plenul de la Strasbourg, includerea a 11 noi substanțe chimice pe lista substanțelor care necesită limitări ale expunerii şi impunerea unor limite mai stricte pentru anumite elemente. Totodată, ei au stabilit ca muncitorii expuși să beneficieze de supraveghere medicală pe întreaga durată a vieții. 

Cele 11 substanţe noi sunt: benzen, clorură de vinil monomer, oxid de etilenă, 1,2-epoxipropan, acrilamidă, 2-nitropropan, o-toluidină, 1,3-butadienă, hidrazină, brometilenă şi pulbere de silice cristalină respirabilă.

Parlamentul a solicitat Comisiei Europene să includă substanțele dăunătoare reproducerii în versiunile revizuite viitoare.

Europarlamentarii speră că, urmare a noilor măsuri, vor fi salvate până la 100.000 de vieţi în următorii 50 de ani.

După aprobarea Consiliului, noile reguli vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE şi vor intra în vigoare la 20 de zile după publicare.