Plenul PE se reunește luni la Strasbourg, de la 17:00, ora locală (18:00, ora României) sub semnul dezbaterii privind starea Uniunii Europene. Pe agendă se află și alte subiecte ce vor influența viața cetățenilor europeni.

Europarlamentarii vor fi informați în legătură cu rezultatele Comisiei Juncker la jumătatea mandatului și vor discuta pașii necesari pentru a realiza "o Uniune puternică, capabilă să își protejeze cetățenii și să creeze creștere economică și locuri de muncă", potrivit unui comunicat al PE.

Președintele Comisiei  Europene, Jean-Claude Juncker, va începe dezbaterea cu discursul său anual privind "Starea Uniunii" în sesiunea plenară, miercuri dimineața.

Este de așteptat ca Jean-Claude Juncker să își prezinte viziunea asupra viitorului Europei pornind de la cele cinci scenarii lansate la începutul anului.

Liderii grupurilor politice vor exprima prioritățile pe care ar dori ca UE27 să le realizeze înante de alegerile europene din iunie 2019, iar președintele Juncker își va prezenta reacțiile.

În prima sesiune plenară după vacanța de vară (11-14 septembrie), eurodeputații vor da un vot final pe regulile privind alertele de urgență pentru a întări siguranța alimentării cu gaz în UE.

Conform acestor reguli, orice stat UE care se va confrunta cu o criză a alimentării cu gaze va putea să alerteze celelalte state și să declanșeze asistența transfrontalieră pentru a preveni întreruperile de alimentare.

Acces gratuit la internet în zone publice

Marți, plenul va dezbate și vota o schemă UE care ar putea permite peste 5.000 de conexiuni wifi gratuite la internet în zone publice (spitale, biblioteci etc.) în UE și care ar crea un sistem unic de autentificare în spațiul comunitar.

Acesta reprezintă un pas înainte către crearea uniunii digitale, fiind un proiect-pilot care va deschide calea spre o conectivitate efectivă a tuturor cetățenilor UE.

Finanțarea UE pentru această schemă se va desfășura ”într-o manieră echilibrată geografic” între statele membre, conform principiului ”primul venit, primul servit”.

Tot marți, după scandalul contaminării ouălelor cu insecticidul Fipronil, care a afectat aproape toate statele membre, europarlamentarii vor dezbate modalități de a îmbunătăți sistemul UE de alertă rapidă.

Joi, se va decide mandatul de negociere cu Consiliul privind accesul mai ușor la bunuri și servicii al persoanelor cu dizabilități.

Comisie pentru combaterea terorismului

Tot în această sesiune, eurodeputații vor stabili cei 30 de membri ai comisiei speciale pentru combaterea terorismului (TERR).

În iulie, PE a decis crearea unei comisii speciale care să se concentreze pe deficiențele practice și legislative ale luptei împotriva terorismului în UE.

Pe durata mandatului său de 12 luni, comisia va publica două rapoarte, ultimul prezentând elemente factuale și recomandări. (Detalii, aici)

În planul relațiilor externe, Legislativul va discuta despre viitorul relațiilor cu Turcia și despre recentele amenințări nucleare ale Coreei de Nord.

De asemenea, eurodeputații vor dezbate cu șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini modalități de a opri fluxurile migratoare către UE, mai ales prin Mediterana.

Mai multe despre agenda PE de săptămâna aceasta, aici.

Despre planurile și inițiativele europarlamentarilor români, aici.