Klaus Iohannis a criticat situația din sistemul sanitar, apreciind că 20% sau 50% în plus la salariu nu rezolvă nimic. Președintele a subliniat că e nevoie de un sistem fără corupție și a atras atenția asupra resemnării autorităților din domeniu.

"De la an la an se promit măriri de salarii, care să țină medicii acasă. Și tot de la an la an se cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani, dar în mod ineficient. Ne învârtim într-un cerc vicios în care se îmbină nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor și, aș adăuga, a curajului de a asuma responsabilități”, a declarat Klaus Iohannis, la seminarul cu tema "Resursele Umane în sănătate - Dialog asupra politicilor de sănătate”, organizat la Palatul Cotroceni.

În opinia șefului statului, plecarea personalului medical dezvăluie "vulnerabilitățile sistemului sanitar, care nu țin doar de modul în care sunt cheltuiți banii publici”, ci și de "schimbările frecvente de legislație, de organizare și management sau de soluții parțiale și conjuncturale la probleme cronice”.

Klaus Iohannis a subliniat că, în primul rând, România are nevoie de un sistem sanitar "fără corupție - mare sau mică, la orice nivel și de orice fel”. "Pur și simplu fără corupție. Un sistem cu reguli clare, care nici nu justifică, dar nici nu încurajează corupția”, a spus președintele.

Pe de altă parte, el a atras atenția că este nevoie de un sistem care răsplătește valoarea, "inclusiv sau mai ales material și stimulează performanța", indiferent că este vorba de medici de renume sau de tineri studenți și rezidenți.

"Dacă vrem un sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregătit și bine plătit, de la care pacienții au dreptul, la rândul lor, să ceară corectitudine, integritate și servicii de calitate”, a susținut Iohannis.

Investim în studenții la medicină, apoi nu le oferim perspective atractive

Președintele Iohannis a declarat că, la ora actuală, situația din sistemul sanitar se poate rezuma astfel: "statul român investește în educația și pregătirea studenților la medicină, dar apoi nu le oferă perspective atractive pentru a-și continua cariera în țară”.

El a punctat faptul că tinerii, proaspăt ieșiți din programele de rezidențiat, se confruntă cu riscul șomajului, deși România duce lipsă de personal medical "în comparație cu nevoile, mai ales pe anumite specialități. "Sunt paradoxurile unui sistem fracturat, care se autoalimentează în absența unei acțiuni coordonate și coerente”, a precizat Iohannis.

Președintele le-a transmis experților, medicilor, reprezentanților autorităților cu atribuții directe în domeniu că vor găsi întotdeauna la Cotroceni "o platformă de dialog și mediere”. Le-a mai transmis că din partea sa vor găsi implicare, dar și "fermitate în a spune lucrurilor pe nume”.

Măririle de salarii nu îi vor opri neapărat pe medici în țară

Șeful statului a subliniat, totodată, că promiterea unor "salarii mai mari în sănătate de mâine”, "nu îi vor opri neapărat pe medici să plece”.

"Fără infrastructură sanitară, fără management corect și eficient al banilor publici, fără respect pentru cei cu experiență și fără oportunități pentru tinerii medici și asistenți, 20% sau 50% în plus nu vor rezolva problema”, a declarat Iohannis.