România poate absorbi fonduri europene de 6-6,5 miliarde de euro anul viitor, estimează Siegfried Mureșan, negociatorul șef al bugetului UE pentru 2018.

Estimarea se bazează pe faptul că instituțiile de management sunt, în sfârșit acreditate, pe faptul că instituțional acum proiectele sunt pornite, vor începe tot mai multe lucrări și aceasta este suma pe care România trebuie să absoarbă în fiecare an - avem o întârziere deja - este suma necesară a o absorbi în următorii 1-2 ani, a explicat eurodeputatul.

„Rata va trebui să crească în perioada 2020-2023 pentru a nu pierde fonduri europene, dar, repet premisele instituționale sunt create. Între timp, autoritățile de management sunt acreditate, multe lucrări și licitații sunt pornite, la nivel politic toate deciziile sunt luate, unda verde este dată de la nivel european, deci sunt convins că fondurile vor începe să curgă”, a spus Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul PPE a atras și atenția că Guvernul României ar trebui să direcționeze banul public spre domeniile care generează creștere economică, care stimulează sectorul privat să investească, să genereze noi locuri de muncă.

„Economia trebuie și ea reformată. Nu vedem nimic din toate astea în momentul de față la Guvernul României, ci dimpotrivă. În ciuda creșterii înalte, vedem deficit”, a declarat Mureșan într-un briefing de presă susținut la sediul Parlamentului European din Bruxelles.

„Guvernul actual aplică exact rețeta eșecului economic patentată de Călin Popescu Tăriceanu în anii 2007-2008: dacă în vremuri economice bune nu economisești, atunci vei fi mult mai tare lovit de crizele următoare, care oricum vor veni. Ne aflăm exact pe drumul în care ne-am aflat în anii 2007-2008, ni s-a părut că ne merge bine, dar am intrat frontal în viitoarea criză, deoarece în loc să ne îmbunătățim economia, să atragem investitori, băgăm toți banii în consum”, a adăugat Mureșan.

 

„Apelul meu către Guvernul României este următorul: folosiți aceste vremuri despre care știm cu toții că se vor termina la un moment dat, pentru a consolida bugetul, pentru a raționaliza banul public cu atenție, nu lăsați oamenii cu mai multă datorie publică la sfârșitul celor patru ani de guvernare”.

Comisia Europeană a atras atenția că deficitul bugetar de anul viitor ar putea depăși limita de 3% din PIB acceptată de reglementările UE. Potrivit prognozei CE, bugetul din 2018 s-ar putea încheia cu un minus de 3,9% din PIB.