Uniunea Europeană și Japonia au ajuns joi la un acord de principiu cu privire la elementele principale ale unui Acord de parteneriat economic, care ar putea crește valoarea exporturilor europene în Țara Soarelui Răsare cu până la 20 miliarde de euro.

Acesta este cel mai important acord comercial bilateral încheiat vreodată de UE și, drept urmare, va include pentru prima dată un angajament specific în virtutea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, informează Comisia Europeană.

Pentru UE și pentru statele sale membre, acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale plătite de întreprinderile din UE, care se ridică la un miliard de euro anual, va deschide piața japoneză pentru exporturi importante de produse agricole din UE și va oferi o paletă mai largă de oportunități într-o serie de sectoare economice.

Acordul va duce la creșterea exporturilor UE și va crea noi oportunități pentru companiile europene, pentru angajații acestora și pentru consumatori.

Valoarea exporturilor din UE ar putea crește cu până la 20 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai multe oportunități și locuri de muncă în numeroase sectoare economice din UE, cum ar fi sectorul agricol și al produselor alimentare, sectorul pielăriei, sectorul îmbrăcămintei și al încălțămintei, sectorul produselor farmaceutice, sectorul dispozitivelor medicale și altele, cred oficialii europeni.

Acordul nu este însă definitiv, deoarece mai sunt aspecte tehnice care trebuie încă negociate, precum și detalii privind protecția investițiilor. 

Potrivit Comisiei, aceste aspecte vor fi cel mai probabil finalizate anul viitor, iar acordul va intra în vigoare de la începutul anului 2019.

Acesta este al doilea acord major al UE după cel cu Canada, a cărui negociere a durat ani de zile. De altfel și discuțiile cu Japonia au început încă din 2013 și au avut loc până în prezent 18 runde de negocieri.

Acordul stabilește cele mai înalte standarde în domeniul dreptului muncii, al siguranței, al mediului și al protecției consumatorilor, protejează pe deplin serviciile publice și conține un capitol dedicat dezvoltării durabile. De asemenea, el se bazează pe și consolidează standardele ridicate de protecție a datelor cu caracter personal pe care atât UE, cât și Japonia le-au inclus recent în legislația proprie privind protecția datelor.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, au făcut anunțul cu privire la încheierea acordului de principiu în timpul Summitului UE-Japonia.

Președintele Juncker a declarat: „Prin acest acord, UE și Japonia susțin valorile lor comune și se angajează să respecte cele mai înalte standarde în domenii precum dreptul muncii, siguranța, mediul sau protecția consumatorilor”.

 

„Împreună, transmitem lumii întregi un mesaj puternic că sprijinim comerțul deschis și echitabil. În ceea ce ne privește, nu există protecție în protecționism. Doar lucrând împreună vom reuși să stabilim standarde ambițioase la nivel mondial. Acesta va fi mesajul pe care UE și Japonia îl vor transmite împreună în cadrul reuniunii G20 de mâine.”

La rândul său, comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a spus că UE și Japonia demonstrează că sunt parteneri globali democratici și deschiși, cred în liberul schimb și cred în construirea de punți și nu de ziduri. „Întrucât Japonia este cea de a patra economie din lume ca mărime și are un apetit sporit pentru produsele europene, acest acord prezintă un mare potențial pentru Europa. Ne așteptăm la un impuls major pentru exporturile din multe sectoare ale economiei UE.”

 

Etapele următoare

Acordul de principiu de astăzi tratează majoritatea aspectelor din Acordul de parteneriat economic. Unele capitole cuprind detalii tehnice care trebuie încă soluționate și, de asemenea, există capitole care rămân în afara sferei de aplicare a acordului de principiu, de exemplu cel privind protecția investițiilor.

UE a propus sistemul său jurisdicțional reformat în materie de investiții și va purta discuții cu toți partenerii săi, inclusiv cu Japonia, pentru a avansa în direcția înființării unei instanțe multilaterale dedicate investițiilor. Printre domeniile care necesită lucrări suplimentare se numără cooperarea în materie de reglementare și capitolele generale și instituționale.

Pe baza acordului de principiu la care s-a ajuns astăzi, negociatorii ambelor părți își vor continua lucrările pentru soluționarea tuturor problemelor de ordin tehnic rămase și pentru finalizarea textului definitiv al acordului până la sfârșitul anului.

Comisia va proceda apoi la verificarea din punct de vedere juridic și la traducerea acordului în toate limbile oficiale ale UE, după care îl va prezenta spre aprobare statelor membre ale UE și Parlamentului European.