Adina Vălean explică, pentru EurActiv, în ce condiții trebuie să se implice femeile în politică. În același timp, eurodeputatul PPE crede în competiția individuală, fiind convinsă că un politician este remarcat și votat, atunci când are ceva de spus.

EurActiv: Doamna Vălean, un studiu recent efectuat de VoteWatch vă plasează pe poziția a treia în topul celor mai influenți europarlamentari români. Cum v-ați câștigat această poziție?

Adina Vălean: Este de discutat pe ce criterii se face evaluarea. În urmă cu câțiva ani am fost desemnată cel mai influent europarlamentar dintre toți parlamentarii europeni. Acum, locul trei între cei români înseamnă că am mai căzut puțin.

Sunt de mult timp în Parlament și ceea ce am considerat eu că trebuie făcut este să contribui la politicile europene, să ai întotdeauna idei care să ducă o valoare adăugată dezbaterii din Parlamentul European. Asta îți dă până la urmă încrederea celorlalți, ești și un bun purtător de imagine și pentru România și, din punctul ăsta de vedere, cred că am reușit pentru că am avut și am în continuare aprecierea colegilor mei, nu numai cei români, a organizațiilor de evaluare, cum este VoteWatch, dar și a colegilor mei din celelalte state membre.

EurActiv: 37% dintre membrii PE sunt femei, de asemenea, dintre europarlamentarii români 28% sunt femei, în schimb, în Parlamentul României avem doar 11,6%. Cum apreciați această diferență?

Adina Vălean: E o diferență evidentă. Pe de altă parte, trebuie spus că nu este România singura țară cu un procent mai prost decât Parlamentul European în prezența femeilor în politică. Este o caracteristică pentru statele mai tradiționaliste, pentru sudul Europei, lucrurile sigur vor evolua, sunt convinsă, și pentru România.

Cred că ar trebui ca mai multe doamne să se implice în politică, dacă le pasionează spațiul public și doresc să contribuie cumva la bunul mers al cetății. Ăsta este principalul motiv pentru care cineva intră în politică.


Pe de altă parte, e o decizie voluntară. Sunt grupuri politice, cum este cel socialist, care preferă o anumită cotă de prezență a femeilor pe listă. E adevărat că și grupul din care fac parte, Partidul Popular European, are o normă de minim 40% doamne, în candidaturile pentru diverse poziții.

În principiu, există metode prin care se poate încuraja  cu voință politică prezența femeilor în lista eligibilă.

Eu cred însă în competiția individuală și cred că atunci când ai ceva de spus cu siguranță vei fi votat și remarcat de cei care te pot trimite într-o astfel de poziție.

EurActiv: Ce șanse ar avea o femeie să devină președinte al României în viitorul apropiat?

Adina Vălean: În viitorul apropiat? Cât de apropiat? Avem alegeri în 2019, nu cred că e cineva în spațiul public românesc care să se bucure de o asemenea largă încredere. Întotdeauna funcția de președinte înseamnă o evaluare, un scrutin popular foarte amănunțit și larg. Eu cred că sunt alegerile cele mai populare dintre toate formele de alegeri dintr-o țară. Deci, în curând, chiar foarte curând, nu știu să fie cineva, dar, în fine, nu exclud această posibilitate.