O comisie parlamentară va căuta, la șase ani de la începutul crizei economice în Grecia, răspuns la întrebarea „Cine e responsabil de dezastrul din țară”?

Comisia și-a început activitatea cu o deschidere festivă, sâmbătă, la care au participat premierul Tsipras și președintele Pavlopoulos. Șeful statului a declarat, cu această ocazie, că Grecia și-a asumat obligații ca membru al zonei Euro, dar „are și dreptul la suveranitate națională”.

Opoziția elenă nu a fost de acord cu formarea acestei comisii, a cărei activitate se va concentra pe perioada 2009 - 2015, fix până la momentul alegerilor și desemnării lui Alexis Tsipras pe post de premier. Astfel, vor fi luați în vizor șeful de guvern socialist Giorgios Papandreou (2009-2011), tehnocratul Lucas Papademos (2011-2012) și coaliția dintre conservatori și socialiști din perioada 2012-2015, condusă de Antonis Samaras.

În ciuda caracterului ciudat al acestui demers la atâta amar de vreme de la declanșarea crizei, ideea în sine are, totuși, ceva atrăgător. Rămâne de văzut dacă Tsipras va folosi comisia parlamentară numai în scopuri populistice, de oarecare vânătoare de vrăjitoare, sau dacă aceasta chiar va face țării un bine. Pentru că ce are nevoie Grecia nu se cuantifică neapărat în bani sau în euro sau în drahme. La Atena trebuie să se instaleze un stat care să poată trăi și fără corupție. Iar asta trebuia să se fi întâmplat înainte ca Grecia să introducă moneda comună europeană și chiar dacă țara nu făcea parte din uniunea monetară.

Dintotdeauna a existat în Grecia o discrepanță notabilă între funcționarea oficială a instituțiilor și modul în care se lucra, pe bune, în ele. Lipsa consensului politic, discursul populist și mâna lungă a politicienilor în economie au împiedicat formarea unei clase profesioniste de funcționari independenți și eficienți. Dacă această comisie parlamentară va avea realitatea în fața ochilor mereu, Grecia are o șansă să iasă întărită din criză. Dacă scopul fundamental va fi ratat, nu are nicio importanță câți bani vor fi băgați în vistieria statului elen pentru că țara va rămâne fix unde este astăzi.