Recent, PE a aprobat directiva privind Registrul cu Numele Pasagerilor (PNR) care obligă companiile aeriene să ofere autorităților naționale datele pasagerilor pentru toate zborurile din state terțe către UE și invers. Însă cum funcționează PNR?

În urma unui acord provizoriu, semnat în decembrie2015, între Parlamentul European și statele membre, deputații au aprobat directiva în plen pe 14 aprilie 2016.

Astfel, PNR este un registru unic de date create de fiecare dată când se face o rezervare pentru un zbor și se desfăsoară procedurile de check-in. Aceste informații conțin atât detalii referitoare la călătoria pasagerului, cât și informații personale , cu privire la data călătoriei, itinerarul, detaliile de contact ale pasagerului.

Datele PNR pot fi însă utilizate în scopul prevenirii, depistării, cercetării și urmăririi penale a infracțiunilor teroriste sau grave, precum traficul de ființe umane, pornografia infantilă, traficul de droguri sau armament.

Datele sunt transferate de companiile aeriene cu 24, până la 48 de ore înainte de ora programată pentru decolare și imediat după îmbarcarea pasagerilor în aeronavă.