Central European University transmite public că "va fi imposibil să își continue activitatea în Budapesta", după 25 de ani de funcționare, dacă actuala guvernare nu va opri schimbarea legislației, prin "modificări discriminatorii", care țintesc CEU.

George Soros a fondat Universitatea în 1991 și continuă să o finanțeze. În ultimul timp, premierul Viktor Orban a pus presiune constant pe această Universitate, relatează voci mass-media rămase independente la Budapesta.

"Universitatea pare să fi devenit una dintre ultimele ținte din campania guvernării primului-ministru Viktor Orban împotriva valorilor liberale." - notează BBC. Noile reglementări vor forța CEU să își schimbe numele, să își mute campusul la New York, să își schimbe curricula și să devină subordonată atât guvernului Ungariei, cât și celui al SUA - transmite corespondentul BBC la Budapesta.

După studierea cadrului legal, CEU a concluzionat că amendamentele vor face imposibilă continuarea activității CEU ca instituție de învățământ superior, după 25 de ani de activitate, cu păstrarea standardelor de calitate și de independență.

Într-o scrisoare deschisă, conducerea CEU spune că schimbarea legislației este în mod evident discriminatorie la adresa CEU și că CEU funcționează în deplină concordanță cu legea ungară. Legislația curentă permite universităților din țările OECD (inclusiv SUA) să funcționeze în co-tutelă cu entități ungare.

CEO are un astfel de statut, fiind o instituție care funcționează după regulile ungare, fiind deopotrivă acreditată în sistemul american.

"Orice schimbare legislativă care va forța CEU să își închidă activitatea din Budapesta va afecta mediul academic din Ungaria și va avea un impact negativ asupra relațiilor guvernului cu vecinii, cu partenerii UE și cu SUA",

a spus președintele CEU, rectorul Michael Ignatieff.

"Cer guvernului să fie deschis la negocieri pentru a găsi o formă acceptabilă pentru ca CEU să își poată continua activitatea la Budapesta și să își poată menține independența academică, esențială activității sale.” - adăugat Ignatieff.

Declarația comună din 2004 dintre guvernul ungar și New York a confirmat acordul părților ca CEU să fie sprijinită având acest statut dual: acreditare atât în sistemul ungar, cât și cel american.

Într-o scrisoare deschisă în care atrage atenția asurpa riscului ca CEU să își închidă porțile, rectorul Igantieff subliniază că CEU a atras granturi de la Uniunea Europeană și de la alți donatori prin proceduri competitive în valoare de aproximativ 7 milioane euro, iar pentru 2017-2022, are contractate finanțări în valoare de 15 milioane euro. Ridică semne de întrebare ca, după atâta timp de funcționare, o Universitate de tipul CEU să nu fi fost găsită cu nereguli în tot acest timp.

Și, totuși, de ce guvernarea ungară se întoarce împotriva acestei instituții? Explicația pe care o dă presa ungară și internațională care acoperă subiectul este legată de fondatorul acesteia: George Soros. 

Global, anumite forțe politice au făcut din numele și ideile liberale ale miliardarului american cap de afiș în campaniile lor mediatice, electorale și, nu în ultimul rând, de acțiune. În România, George Soros a reprezentat, de asemenea, programatic, o abordare de prim-plan a campaniei electorale.

Cu toate că a fost bursier Soros, premierul Viktor Orban a fost din ce în ce mai critic la adresa lui filantropului american de origine ungară, acuzându-l că influențează lumea politică din Ungaria - notează Fox News.

Un reprezentant al guvernului le-a spus jurnaliștilor că mai multe universități funcționează ilegal în Ungaria și că guvernul a descoperit nereguli. "Nicio universitate nu poate fi mai presus de lege", a spus acesta, adăugând că guvernul va modifica legislația și va face dificil pentru instituțiile înregistrate în afara Uniunii Europene să acorde diplome pentru studenții din Ungaria.

Site-ul Origo, considerat apropiat de regimul Orban a scris: Rămâne de văzut dacă după schimbarea legislației, Universității Soros i se va cere să își închidă porțile", relatează Hugarianfreepress.com. Potrivit aceleiași surse, o altă publicație apropiată regimului, Magyar Idők, a atacat Universtatea printr-un articol care suține că aceasta nu ar avea documente adecvate pentru acreditare.