Fostul comisar european Pascal Lamy critică protecționismul promovat de Trump, avertizând că SUA va suferi în urma acestei politici învechite.

"Este înconjurat de persoane ale căror păreri despre comerț datează de acum 50 de ani. Toți au peste 70 de ani și au învățat, probabil, despre comerț, atunci când aveau 20 de ani”, a declarat, săptămâna trecută, Pascal Lamy, la o conferință organizată la Bruxelles de EurActiv.com.

Fostul comisar crede că economia SUA va avea de suferit destul de repede și cei mai afectați vor fi votanții americani care au fost "câștigați” de protecționismul lui Trump.

Lamy, care a numit director general al Organizației Mondiale a Comerțului (până în 2013) după ce a fost comisar, explică faptul că protecționismul lui Trump a fost popular printre votanții săi, deoarece piața muncii din SUA a fost lovită mai dur de globalizare față de piața muncii din țările UE, mai ales că sistemul de asistență socială este mai slab dezvoltat.

Una dintre țințele lui Trump este China, liderul de la Casa Albă amenințând cu impunerea unei taxe de 40% pe toate importurile chinezești. În opinia lui Lamy, o astfel de măsură "va dăuna SUA incredibil mai mult decât Chinei”. Experți privind comerțul international consideră că Beijinul ar putea răspunde la măsurile lui Trump, impunând la rândul său tarife asupra produselor americane.  


Actualul comisar european pentru Comerț, Cecilia Malmström, a recunoscut că relațiile comerciale dintre UE și SUA se vor răci, în mandatul lui Trump.

"Chiar dacă SUA este cel mai important partener al nostru lumea este mult mai mare decât o singură țară”, a spus Malmström.

"Aceia care cred că în secolul al XXI-lea pot deveni măreți din nou prin reconstruirea de granițe, prin impunerea din nou a unor bariere comerciale și prin restricționarea libertății de mișcare a oamenilor sunt sortiți eșecului”, a avertizat comisarul, cu referire clară la politicile lui Trump.

Referitor la TTIP, comisarul pentru Comerț este de părere că acesta va fi înghețat de președintele american.

Pe 23 ianuarie, Trump și-a respectat una dintre promisiunile făcute în campanie, retrăgând SUA din Tratatul Trans-Pacific (TPP). 

Parteneriatul Trans-Pacific, pe care SUA îl semnaseră, dar încă nu îl ratificaseră, a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administrației Obama către regiunea Asia-Pacific, în fața unei Chine care se dezvoltă rapid.

Parlamentul European votează CETA în februarie

Pe 24 ianuarie, Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European a aprobat Acordul Economic și Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA).

Dacă textul va obține și votul Legislativului european la 15 februarie, atunci acordul va fi pus în aplicare parțial și provizoriu, până când va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE, o procedură care ar putea dura ani de zile.

CETA va elimina 99% din taxele vamale între blocul european și Canada.

Ce acorduri comerciale negociază UE în acest moment

Acordul de liber schimb cu Canada este departe de a fi singura înțelegere la care lucrează acum Uniunea Europeană. Diverse acorduri sunt în curs de negociere peste tot în lume, însă acestea pot intra în vigoare doar dacă Parlamentul European le aprobă.

Tipuri de acorduri: 

Uniunea Europeană are diferite acorduri cu mai multe state. Aceste acorduri se pot concentra pe reducerea sau eliminarea barierelor tarifare sau pe stabilirea unei uniuni vamale prin eliminarea taxelor vamale și stabilirea unui tarif vamal comun pentru importurile străine. Dar nu totul se rezumă la tarife, se arată într-un comunicat al PE.

Acordurile se concentrează și pe investiții și modul în care se rezolvă litigiile legate de investiții: de exemplu, atunci când o companie simte că o decizie a guvernului îi afectează investițiile în țara respectivă. Barierele netarifare - cum ar fi standardele de produs (de exemplu, UE a interzis anumiți hormoni folosiți pentru creșterea bovinelor, din motive de sănătate) - sunt și ele vitale. 

Negocieri care s-au încheiat, dar acordurile nu au intrat încă în vigoare

CETA nu este singurul acord comercial în cazul căruia negocierile s-au încheiat, dar acordul nu a intrat încă în vigoare.

Alte acorduri comerciale din această categorie includ: 

  • Țările Est-Africane
  • Ecuador
  • Singapore
  • Grupul de Dezvoltare al Comunității Statelor Sud-Africane
  • Vietnam
  • Africa de Vest
Negocieri în curs de desfășurare

Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite (TTIP) s-a dovedit a fi unul foarte controversat în contextul îngrijorărilor legate de standardele de produs și soluționarea litigiilor de investiții. Din iulie 2013 au fost deja 15 runde de negocieri.

În ceea ce privește Asia, sunt în curs de negociere acorduri cu Malaezia (aproximativ la jumătate, dar problemele cele mai dificile rămân a fi rezolvate), Indonezia (următoarea rundă de negocieri urmează să aibă loc pe 24-27 ianuarie 2017 în Indonezia), Thailanda (patru runde de negocieri până în prezent, dar altele noi nu au fost programate), Filipine (runda următoare urmează să aibă loc la jumătatea lunii februarie), Japonia (există posibilitatea ca negocierile să se încheie la începutul anului 2017), Myanmar (patru runde de negocieri, dar o dată nu a fost stabilită încă pentru runda următoare) și India (nu există negocieri în acest moment, însă discuțiile cu privire la problemele nerezolvate continuă).

Negocieri în curs de desfășurare sunt și în America Latină (următoarea rundă de negocieri va avea la Buenos Aires în martie) și Mexic (a doua rundă de negocieri va avea loc în Bruxelles la începutul lunii aprilie).În ceea ce privește Mediterana de Sud și Orientul Mijlociu, sunt în curs de negociere diverse acorduri, inclusiv acorduri de asociere cu opt țări, pentru a stimula în special comerțul cu mărfuri.

De asemenea, există și discuțiile privind extinderea acestor acorduri în domenii cum ar fi agricultura și standardele industriale.

Nu există alte negocieri de liber schimb în curs de desfășurare, dar există și alte discuții, cum ar fi cele pentru un acord global de investiții UE-China. Aceste discuții au început în noiembrie 2013, iar ultima rundă de negocieri a avut loc în luna septembrie. Nu a fost încă stabilită o dată pentru următoarea rundă de negocieri.

Există, de asemenea, Acordul privind comerțul cu servicii (TiSA), un acord comercial în curs de negociere între 23 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OCM), inclusiv UE.

Împreună, țările participante reprezintă 70% din comerțul mondial în domeniul serviciilor. Au existat deja 14 runde de negocieri, dar pașii următori încă nu au fost stabiliți.

Rolul Parlamentului

După ce Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare în 2009, acordurile comerciale au nevoie de aprobarea Parlamentului înainte ca să poată intra în vigoare.

De asemenea, deputații europeni trebuie să primească actualizări cu privire la progresele înregistrate în timpul negocierilor.

Parlamentul European a demonstrat deja că nu va ezita să se opună în cazul în care există motive serioase de îngrijorare. De exemplu, deputații europeni au respins, în 2012, Acordul comercial de combatere a contrafacerii.