Pe 9 martie deputații europeni au votat un nou proiect de lege care asigură minorilor suspectați sau puși sub acuzare pentru o infracțiune un proces echitabil.

Noua Directivă recunoaște oricărui copil sub 18 ani drepturile de a beneficia de asistență juridică și pe cel de a fi însoțit de un tutore (sau un alt adult desemnat) pe durata procedurilor judiciare.

Proiectul este sprijinit de Caterina Chinnici (S&D, Italia), raportor în cadrul Parlamentului European:

„Textul prezintă un set de drepturi și garanții în cadrul unui model comun european care privește procese echitabile pentru minori și urmărește să creeze un echilibru între nevoia de a constata responsabilitatea în cazul unei infracțiuni și nevoia de a conștientiza vulnerabilitățile și nevoile specifice minorilor”,

 susține aceasta. 

În cadrul Directivei primează interesul suprem al minorului astfel că prin acesta Uniunea Europeană își propune să asigure capacitatea acestuia de a întelege și urmări procesul judiciar și de a nu recidiva.

„Scopul principal al directive este de a da o formă concretă principiului superiorității interesului minorului în procedurile penale. Minorii trebuie să fie protejați în general, nu numai în privința procedurilor, ci și în situația copiilor foarte vulnerabili. Mai mult, prezența unui avocet este consfințită ca un drept fundamental. Totuși, sunt incluse excepții, este clar și de înțeles că, de exemplu, pentru infracțiuni mai puțin grave comise de minori poate fi adoptată o procedură diferită și nu este nevoie totdeauna de un avocat al apărării (...) La fel cum se stimulează că înregistrarea audiovizuală este necesară la interogatoriu și nu în cadrul procesului, se pot face derogări în funcție de complexitatea cazului, mai ales pentru a evita stresarea minorului.”

a precizat eurodeputata. 

În același timp, proiectul legislativ include și evaluarea personală și asistența medicală și accesul permanent al minorului la un avocat:

„Persistă totuși impresia că se exagerează din dorința de a acoperi toate opțiunile. Evaluările individuale sunt disponibile pentru judecător, reprezintă mijloace de a înțelege mai bine situația copilului pentru a stabili cea mai bună sentință în timpul procedurilor și, în final, pentru a asigura adoptarea celei mai bune măsuri pentru fiecare persoană”,

 a declarat într-un interviu recent Caterina Chinnici.

 

„Punctul de pornire este de a făuri un spațiu european de justiție așa cum ni-l dorim cu toții. În plus, este un dosar legislativ care vizează uniformizarea procedurilor pentru minori astfel încât, în măsura posibilităților, să existe standarde comune în statele membre. Așadar, era absolut necesară [această Directivă]”, susține reprezentanta S&D. 

Având în vedere că vârsta majoratului diferă de la o țară la alta, Chinnici explică mai exact ce stipulează proiectul legislativ:

„Se aplică persoanelor care comit o infracțiune când sunt minore, chiar dacă în timpul procedurii penale acestea ating vârsta majoratului. Deci este și o garanție importantă. Pot spune că în îndelungata mea experiență ca magistrat am văzut cum procesul de reeducare care începe când copilul este minor poate fi intrerupt abrupt, pierzându-se astfel ceea ce s-a realizat până atunci, când acesta este transferat, de exemplu, dintr-un centru de corecție într-un penitenciar.”

 Alte prevederi cuprinse în noul proiect legislativ:

  • Condiții de detenței separate de cele ale adulților;
  • Minorii trebuie informați cu celeritate în legătură cu drepturile care li se cuvin și celelalte aspect care țin de procedura judiciară;
  • Informații esențiale comunicate tutorelui sau altui adult nominalizat de către minor și acceptat de către autoritățile competente;
  • Dreptul de a fi însoțit de persoana menționată anterior în timpul audierilor și în alte etape ale procedurii judiciare, cum ar fi interogatoriul poliției;
  • Dreptul la protecția intimității în timpul procedurii judiciare, inclusiv dreptul minorului de a fi audiat în absența publicului;
  • Instruire de specialitate pentru personalul angrenat în procesul judiciar în care sunt implicați minori

Directiva urmează să primească aprobarea formală a Consiliului European și, după publicarea oficială în Monitorul Oficial al UE, statele membre vor fi obligate să o transpună în legislația națională în următorii trei ani. Totuși, Danemarca, Regatul Unit și Irlanda, vor fi scutite deoarece au refuzat să adere la această Directivă.

Sursă: Parlamentul European