Profesorul Mihály Bencze a primit distincția Cetățeanul European 2017. Distincția a fost oferită într-o ceremonie la București, pe 29 septembrie, iar miercuri, 11 octombrie, a avut loc la Bruxelles ceremonia finală cu laureații din toate țările.

Prof. dr. Mihály Bencze: Premiul este acordat de Parlamentul European și recunoaște o muncă titanică de peste 40 de ani. Ce înseamnă munca aceasta? În țară am fondat concursuri, am fondat conferințe, congrese, reviste matematice, care, prin acest premiu, au devenit modele de urmat în toată Europa.

Aceste congrese, concursuri, reviste, sunt internaționale. Premiul acesta este votat în Parlamentul European și recunoaște activitatea noastră de 40 de ani.

Acest model, pornit din țară și de toți profesorii de matematică și nu numai profesori de matematică militează pentru un model de învățământ pe care vrem să îl facem în țară.

Prin acest premiu, toți profesorii de matematică care militează pentru acest sistem sunt premiați.

Digitaliada: Cum vedeți educația digitală?

Prof. dr. Mihály Bencze: Evaluând tehnica, trebuie să avem în învățământ toate aceste echipamente accesibile pentru a face un învățământ pe înțelesul tuturor.

Lumea digitală este dezvoltată în multe țări, având chiar manuale didactice. Acestea pot fi în paralele utilizate cu forma clasică.

Forma clasică necesită o tablă și o cretă și o gândire mai grecească. Forma digitală necesită un fel de creativitate de a căuta și de a fi pe înțelesul răspunsurilor accesate pe internet, pin mijloace electronice.

Digitaliada: Din experiența dvs, cum reacționează elevii puși în fața mijloacelor digitale utilizate în predare?

Prof. dr. Mihály Bencze: Această educație digitală le place foarte mult, au posibilitate de internet peste tot. Aceste modele pot fi accesate. Nu le dă o gândire profundă.

Cele două modele de gândire trebuie combinate. De exemplu, prin digitializare, geometria devine vizibilă. Aceste modele, după ce au fost vizualizate, trebuie dublate de o gândire profundă.

Matematica nu este o colecție de formule, este o gândire pe care pot să o folosească în orice domeniu.

Profesorul de matematică Mihaly Bencze - Cetățean European 2017

Mai mult pe EurActiv »