Conducerea PNL i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după ce Guvernul Grindeanu a eliminat prin Ordonanța de Urgență 33/2017 rolul președintelui Iohannis în procedura de numire a conducerii ANCOM.

  • "Prin această măsură, Guvernul se află în situația unei încălcări repetate a legii. Modul cum a fost adoptată OUG 13/2017, efectele imediate pe care le-a avut în rândul populației României și criticile interne și internaționale păr să nu fi lăsat nicio urmă în conștiință actualului Guvern. Observăm cu regret apetitul continuu al acestuia pentru interferențe politice și netransparente în modul de funcționare a statului, ignorând legăturile împământenite ale legislației în vigoare asupra relațiilor dintre autoritățile statului și, prin urmare, evitând dezbaterea publică și consultarea democratică", se arată în scrisoarea conducerii PNL către Jean-Claude Juncker. 
Liberalii subliniază că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 22/2009 privind înființarea ANCOM, aprobată prin Legea 113/2010, cu modificările și completările ulterioare, prevedea în mod explicit în articolul 11-alineatul (1) că președintele și vicepreședinții ANCOM sunt numiți de către Președintele României, la propunerea Guvernului.
 
  • "În data de 27 aprilie a acestui an, prin introducerea punctului "Amendamente privind organizarea și funcționarea ANCOM" pe agendă suplimentară a ședinței, Guvernul a lansat un proces rapid de modificare a regulamentului de procedura al unei instituții de stat și de modificare a relației dintre două entități, și anume Președintele României și o Autoritate națională. Propunerea a fost adoptată imediat în cadrul ședinței că o procedura de urgență, OUG 33/2017.
  • La doar câteva zile după aceea, Monitorul Oficial a publicat la 2 mai 'Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea articolului 11 din OUG 22/2009 privind înființarea ANCOM', care modifică procedura de numire a conducerii ANCOM în sensul desființării rolului Președintelui României și al transferării acestui privilegiu Parlamentului, păstrând totuși Guvernul că singură entitate însărcinată cu numirea propunerilor: 'Conducerea ANCOM este asigurată de un președinte și de doi vicepreședinți, numiți pe bază propunerii Guvernului de către cele două camere ale Parlamentului, reunite în ședința comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenti'.
  • Prin această măsură, Guvernul se află în situația unei încălcări repetate a legii. Modul cum a fost adoptată OUG 13/2017, efectele imediate pe care le-a avut în rândul populației României și criticile interne și internaționale păr să nu fi lăsat nicio urmă în conștiință actualului Guvern. Observăm cu regret apetitul continuu al acestuia pentru interferențe politice și netransparente în modul de funcționare a statului, ignorând legăturile împământenite ale legislației în vigoare asupra relațiilor dintre autoritățile statului și, prin urmare, evitând dezbaterea publică și consultarea democratică".

Liberalii mai subliniază că Executivul ignoră că, în ultimii ani, procedura de numire a conducerii ANCOM s-a aflat în atenția Comisiei Europene, care a deschis și o procedura de încălcare a dreptului comunitar împotrivă României, tocmai din cauza deselor imixtiuni ale politicului în independența autorității.

Conducerea PNL mai arată în scrisoarea către Junker faptul că 'mecanismul de numire a conducerii ANCOM, în vigoare până la adoptarea de către Guvern a OUG 33/2017, s-a dovedit a fi stabil și funcțional, și era în concordanță cu Directiva 2009/140/CE adoptată de Parlamentul și Consiliul European în 29 noiembrie 2009' în care se arată că:

  • "Independenta autorităților naționale de reglementare ar trebui întărită pentru a asigură o aplicare mai eficientă a cadrului de reglementare și pentru a spori autoritatea și gradul de previzibilitate al deciziilor acestora. În acest scop, ar trebui prevăzute dispoziții exprese în dreptul național pentru a se asigură faptul că, în exercitarea atribuțiilor sale, o autoritate națională de reglementare (..) este protejată de intervenții externe sau de presiuni politice de natură să pună în pericol evaluarea independența a chestiunilor înaintate acesteia."

În finalul scrisorii, făcând o paralelă între motivele invocate de Guvern în adoptarea OUG 33/2017 și prevederile acestei Directive UE, conducerea PNL atrage atenția "asupra intenției actualului Guvern și a sprijinului dat de majoritatea parlamentară de a avea interferențe politice în activitatea ANCOM și de a pune în pericol independența acestei instituții."

Plenul Parlamentului l-a numit pe Adrian Diță în funcția de președinte al ANCOM

Adrian Diță a fost numit, joi, 11 mai, de către Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, în funcția de președinte al Autorității Naționale în Comunicații, cu 236 voturi "pentru" și zece "împotrivă". Votul pentru desemnarea președintelui ANCOM a fost secret, pe buletine de vot. Decizia s-a publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial.

Adrian Diță, propus de premierul Sorin Grindeanu la conducerea ANCOM, a ocupat din noiembrie 2015 și până în prezent, funcția de director de afaceri publice în cadrul Telekom România.

Adrian Diță este frate cu Sorinel Diță, care este în prezent consilier al Ministrului Comunicațiilor, Augustin Jianu (PSD), și președinte al Consiliului de Administrație al SNR/Radiocom, firmă reglementată tocmai de autoritatea de reglementare în comunicații. Adrian Diță este fostul soț al Ancăi Alexandrescu-fost consilier al premierului PSD Adrian Năstase și cel mai influent consilier al fostului premier PSD Victor Ponta.

Totodată, din martie 2011 până în prezent, are și funcția de director în cadrul Romconnection Consulting, potrivit contului de LinkedIn. În perioadă 2010-2011, a fost director de Coporate Affairs în cadrul Internațional Railway Systems, grup controlat de omul de afaceri Cristian Burci. În perioadă iunie 2004-ianuarie 2010, a avut funcția de director de Corporate Affairs în cadrul Vodafone România.

Guvernul Grindeanu a adoptat în data de 27 aprilie o Ordonanța de Urgență prin care a eliminat rolul președintelui României, Klaus Iohannis, în procedura numirii conducerii ANCOM, autoritate care reglementează o piață a telecomunicațiilor de patru miliarde de euro. Felul în care era numită anterior conducerea autorității și controlul parlamentar al activității acesteia fusese agreat chiar de Comisia Europeană înainte de închiderea unei proceduri de infringement declanșate în 2009 împotrivă României tocmai pentru ingerințele dese ale politicului în activitatea acesteia. Iohannis a amendat public modul netransparent în care guvernul a schimbat legislația.

De asemenea, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat, în data de 4 mai, că partidul pe care îl conduce se va adresă Comisiei Europene în legătură cu OUG privind procedura de numire a conducerii ANCOM.  

Articol preluat integral de pe HotNews.ro în cadrul proiectului Youth Parlamentor 2.0.