Guvernul pregătește pentru proprietarii de masini, în locul timbrului de mediu, introducerea unei taxe de poluare sub formă de vignetă.

Aceasta va diferentiata ca valoare in functie de gradul de poluare al autoturismului, soferii urmand sa aiba acces in diferite zone ale marilor orase doar pe baza unui sticker colorat lipit pe parbriz.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat vineri ca s-a inspirat in elaborarea inlocuirii timbrului de mediu din sistemele unor orase precum Budapesta, Londra sau Milano, care permit accesul autovehiculelor in centrul acestor orase prin plata unei taxe. Ce se intampla in acele orase, cat costa taxa de acces in centru si cum se plateste?

Budapesta

Primarul general al Budapestei a dispus, prin Hotararea Consiliului Local nr. 69/2008 (XII.10), ca, incepand din data de 23.01.2017, sa fie interzisa circulatia vehiculelor in Budapesta care sunt incadrate in clasa de poluare 0,1,2,3,4 sau nu sunt incadrate in nicio clasa de poluare, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe la inceputul acestui an.

Decizia a fost luata din cauza unei alerte de smog si ramane in vigoare pana cand calitatea aerului se imbunatateste.

Aceste restrictii se aplica pe segmentele drumului expres M0 care tranziteaza zona administrativa a Budapestei, pe segmentul de drum dintre limita zonei administrative a Budapestei - Drumul Nagykovacsi - Drumul Szepjuhaszne - Drumul Budakeszi - limita zonei administrative a Budapestei, respectiv limita zonei administrative a Budapestei - Drumul Nagykovacsi - str. Nagyret - Drumul Mariaremete - Drumul Hidegkuti - limita zonei administrative a Budapestei.

In cazul incalcarii acestor reglementari, pentru conducatorul auto se considera ca a savarsit o contraventie. Politia verifica respectarea acestor masuri de restrictionare a circulatiei vehiculelor. In caz de incalcare a prevederilor legale, se poate aplica o amenda de pana la 150.000 Huf (aprox. 500 euro).

In Ungaria exista 16 clase de poluare, iar clasa de poluare 4 este echivalenta cu Euro 2.

In plus, in Budapesta se discuta si introducerea unui taxe de congestie, insa nu s-a stabilit nimic concret.

Cum sunt taxati si poluatorii dn Londra si Milano, date exemplu de ministrul Daniel Constantin, pe HotNews.ro.

Directiva 2008/50/CE  privind calitatea aerului inconjurator adata de Parlamentul european vizeaza reducerea poluarii atmosferice la niveluri care sa minimizeze efectele nocive asupra sanatatii umane si a mediului inconjurator. In acest scop, aceasta precizeaza masurile pentru definirea si stabilirea obiectivelor privind calitatea aerului inconjurator (si anume limitele care nu trebuie depasite pe teritoriul UE) in raport cu principalii poluanti atmosferici [dioxidul de sulf, oxidul de azot, oxizii de azot, particulele (fine) in suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon si ozonul]. Statele membre au obligatia de a defini zone si aglomerari cu scopul de a evalua si gestiona calitatea aerului inconjurator, de a monitoriza tendintele pe termen lung si de a pune informatiile la dispozitia publicului. Atunci cand calitatea aerului este buna, aceasta este mentinuta; daca valorile-limita sunt depasite, trebuie luate masuri.

Pe 14 decembrie 2016, Parlamentul European si Consiliul au adoptat noua Directiva privind plafoanele nationale de emisie (PNE), pe baza unei propuneri a Comisiei care stabileste limite mai stricte pentru principalii cinci poluanti din Europa. Directiva a intrat in vigoare la data de 31 decembrie 2016.

"Atunci cand va fi pusa in aplicare pe deplin, directiva va reduce cu aproximativ 50 %, pana in 2030, efectele negative ale poluarii atmosferice asupra sanatatii, cum ar fi bolile respiratorii si decesele premature. Chiar daca poluantii atmosferici sunt "ucigasi invizibili", cetatenii sunt din ce in ce mai constienti si mai preocupati de calitatea aerului pe care il respira. Prin urmare, acordul privind stabilirea unor limite mai stricte in Directiva PNE reprezinta un pas important. Aceasta directiva va aduce, de asemenea, beneficii substantiale in ceea ce priveste calitatea apelor dulci, a solului si a ecosistemelor si va contribui la combaterea efectelor particulelor nocive care genereaza schimbari climatice, cum ar fi negrul de fum. Directiva este elementul central al unui program mai amplu al Comisiei, intitulat "Aer curat pentru Europa"", se arata intr-un comunicat de presa emis de Comisia Europeana.