Comisia Europeană a transmis, luni, printr-un comunicat, un avertisment cu privire la existența unei abateri semnificative în 2016 față de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României.

update Liderul PSD Liviu Dragnea spune că atunci când  Franța sau Spania depășesc pragul de deficit de 3% nu se supără nimeni, dar când România are cea mai mare creștere economică din UE, ni se vorbește din nou despre austeritate, pe baza unor aprecieri mai mult sau mai puțin exacte.

„În #Europa se vorbește pe două voci despre disciplină financiară. Când Franța sau Spania depășesc pragul de deficit de 3% nu se supără nimeni. Când #România are cea mai mare creștere economică din UE, ni se vorbește din nou despre austeritate, pe baza unor aprecieri mai mult sau mai puțin exacte. Eu cred că regulile trebuie să fie la fel pentru toți. Salariile românilor sunt de 2-3-4 ori mai mici decât ale europenilor. E necesar să le mărim pentru a stopa plecarea tinerilor din țară!”, a scris Dragnea pe Facebook.

update Președintele Klaus Iohannis a afirmat, cu privire la avertizarea Comisiei Europene, că Guvernul este responsabil să facă proiecțiile pe bugetele anilor viitori astfel încât să nu pună în pericol echilibrul.

„E important să înțeleagă guvernanții că nu vorbim despre politică locală, pe termen scurt, ci pe termen lung și foarte important. Nu vorbim de un moft politic al cuiva, este nevoie de stabilitate și Guvernul e responsabil să facă proiecțiile pe bugetele anilor viitori pentru a nu fi pus în pericol echilibrul. Sunt convins că Guvernul înțelege din ce în ce mai bine”, a comentat Iohannis poziția Comisiei Europene.

+++

Comisia Europeană a prezentat, luni, recomandările specifice fiecărei țări din 2017, în care definește orientările de politică economică pentru fiecare stat membru în parte pentru următoarele 12-18 luni.

România, abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu

În ceea ce privește România, Comisia a adresat un avertisment cu privire la existența unei abateri semnificative în 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu și recomandă Consiliului să adopte o recomandare prin care să i se impună României să ia măsurile necesare în 2017 în vederea corectării acestei abateri semnificative.

Este pentru prima oară când se aplică această procedură a cadrului de guvernanță economică al UE. Prin aceasta li se oferă autorităților posibilitatea de a lua măsuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive, menționează CE.

De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au precizat economia se dovedește a fi rezilientă în UE și în zona euro, însă continuă să se confrunte cu unele provocări, cum ar fi creșterea lentă a productivității, consecințele crizei – inclusiv inegalitățile care persistă – și incertitudinea generată în principal de factori externi.

Prin urmare, Comisia invită statele membre să profite de această ocazie pentru a consolida fundamentele economiilor lor prin punerea în aplicare a priorităților economice și sociale identificate în comun la nivel european: stimularea investițiilor, continuarea reformelor structurale și asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile. Se acordă o atenție deosebită provocărilor și priorităților identificate pentru zona euro.

Următorii pași

Comisia a transmis că invită Consiliul să aprobe abordarea propusă și să adopte recomandările specifice fiecărei țări și solicită statelor membre să le pună în aplicare integral și în timp util.

În plus, se preconizează că miniștrii UE vor discuta recomandările specifice fiecărei țări înainte de adoptarea lor de către șefii de stat și de guvern ai UE. Apoi, le revine statelor membre sarcina de a pune în aplicare aceste recomandări, prin intermediul politicilor lor economice și bugetare naționale din perioada 2017-2018, potrivit comunicatului transmis.