Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut Comisiei Europene să verifice dacă noile legi din Ungaria respectă tratatul UE.

”Dorim să ieșim din criză cu democrațiile intacte. Am cerut Comisiei Europene, în calitate de gardian al tratatelor UE, să verifice în ce măsură noile legi din Ungaria respectă articolul 2 din Tratatul UE. Toatele state membre UE au datoria să susțină și să protejeze valorile fundamentale. Parlamentele trebuie să rămână deschise, iar presa să rămână liberă. Nimănui nu i se permite să se folosească de pandemie pentru a submina libertățile noastre”, a declarat marți președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat după ce Parlamentul de la Budapesta i-a permis premierului Viktor Orban să legifereze prin ordonanțe în cadrul unei stări de urgență pe perioadă nedeterminată.

În Ungaria, dar și în străinătate, legea este văzută de detractorii săi drept un instrument menit a întări controlul guvernului național-conservator, folosindu-se de pandemie ca pretext.