Presedintele ANCOM si-a delegat atributiile pentru trei zile catre Ciprian Bolos, cel care, pentru a evita conflictul de interese, nu poate semna si participa la decizii legate de Telekom si Posta.

Adrian Dita, numit de guvernarea PSD-ALDE ca presedinte al arbitrului telecom (ANCOM), dupa ce anterior a fost director in Telekom Romania, si-a delegat exercitarea atributiilor privind conducerea autoritatii, in perioada 20-22 iunie, catre Ciprian Bolos, director al Directiei Executive Dezvoltare din ANCOM, se arata intr-o delegare de semnatura postata pe intranetul autoritatii si obtinuta de HotNews.ro.

Bolos, fost vicepresedinte al PSD Diaspora, a fost numit in aceasta luna ca director executiv in ANCOM, dupa ce a fost detasat din functia de director strategie din Posta Romana si a iesit din CA-ul Telekom, doua companii reglementate de aceasta autoritate. Conducerea ANCOM a precizat anterior pentru HotNews.ro ca Bolos nu redacteaza acte si nu participa la decizii care vizeaza Telekom si Posta, pentru a evita un posibil conflict de interese.

Desi confirmase initial, Adrian Dita nu s-a mai prezentat marti, 20 iunie, la audierea din Comisia IT din Parlament, unde ar fi trebuit sa ofere explicatii legate de modul in care a decis restructurarea ANCOM. Pentru lipsa sa, Dita a invocat 'motive obiective'.

'Il vom reconvoca si ne gandim inclusiv la infiintarea unei comisii de ancheta pe aceasta tema impreuna cu grupul PNL pentru ca ce se intampla acolo este extrem de grav. Nu vrem sa lasam o institutie a statului roman care era functionala si data ca exemplu in alte tari sa fie distrusa', a declarat marti, in Parlament, Catalin Drula, deputat USR si presedintele Comisiei IT. Varujan Pambuccian, membru in Comisia IT, a spus ca il asteapta pe Dita sa vina la audieri pentru a-i transmite ce are de zis, nu prin intermediul presei.

HotNews.ro a scris saptamana trecuta ca Adrian Dita, noul presedinte al ANCOM, arbitrul pietei de aproape patru miliarde de euro a telecomunicatiilor, a semnat doua decizii prin care imputerniceste (fara a-i nominaliza) alti directori sa semneze, in numele sau, toate documentele, mai putin deciziile normative, aferente Telekom Romania,  grup ce detine aproape 30% din piata locala de comunicatii.

Adrian Dita, fost angajat in Telekom, a incercat sa evite un posibil conflict de interese. In timp ce ANCOM sustine ca Dita nu s-ar afla in imposibilitatea exercitarii directe a atributiilor pentru ca nu si-a delegat activitatea principala de a emite decizii normative, surse avizate din aceeasi autoritate spun ca deciziile cu caracter normativ general sunt rare si ca acesta nu va putea semna mii de documente pe an ce au ca adresant firme din Telekom.

Articol preluat parțial de pe HotNews.ro în cadrul proiectului Youth Parlamentor 2.0.