Cehia caută aliați în România și în alte țări care au aderat recent la UE pentru a combate practica unor branduri internaționale de a vinde produse de calitate mai slabă în Europa Centrală și de Est în comparație cu produse similare din Vest.

Declarația a fost făcută de ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia, Jiri Sir, intr-un interviu video acordat HotNews, la Praga. 

Oficiali din Cehia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria au reclamat, de-a lungul timpului, faptul că produse vândute în aceste țări sub branduri internaționale sunt de calitate mai slabă decât produsele similare vândute în Europa de Vest. Cehii au invocat și un studiu efectuat de Universitatea Cehă de Chimie, în care se arată că anumite produse internaționale au compoziții diferite în Cehia față de cele din Germania.

Cu toate acestea, demersurile făcute la Comisia Europeană nu au dat dreptate autorităților cehe. Ministerul Agriculturii de la Praga nu s-a lăsat, însă, și a demarat deja un nou studiu, care să aducă, eventual, dovezi în susținerea teoriei calităților diferite ale acelorași branduri.

"Da, căutăm alianțe. Odată ce vom avea rezultatele, le vom prezenta în Grupul Vișegrad Plus, incluzând România, Bulgaria, Slovenia. (...) Suntem puțin nemulțumiți de situația din Uniunea Europeană, că nu am primit nicio reacție pozitivă la cererea noastră, dar poate este din cauza faptului că nu am explicat mai bine despre ce este vorba" - a spus ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia, Jiri Sir, în interviul pentru HotNews. 

HotNews.ro: Spuneți-mi, vă rog, despre diferențele de calitate dintre produsele acelorași branduri, în Cehia și în țări din Europa de Vest. 

Jiri Sir: Ceea ce am văzut, de-a lungul unei lungi perioade este situația în care, în Cehia, produse vândute de anumite companii sub anumite branduri sunt diferite în ceea ce privește caliatea sau compoziția față de produsele similare vândute de regulă în țările vest-europene. Nu sunt toate produsele. Conform unei cercetări făcute în Cehia și Germania, de exemplu, o treime dintre produsele de același brand sunt de calitate inferioară în Cehia. 

HotNews.ro: În calitate de consumator ați observat dumneavoastră această diferență în piață? 

Jiri Sir: Da, absolut. Eu am trăit în Belgia și în Europa de Vest timp de 10 ani, așa că eu cred că pot comenta despre cum este să cumperi produse în Europa de Vest și cum este să cumperi în Europa Centrala și de Est. Și, în mod clar, vezi rezultatele, le simți. Ni s-a spus că este ca urmare a preferințelor și gusturilor consumatorilor, dar când vorbesc cu familia mea, cu colegii mei, nimeni nu vrea aceste produse de calitate inferioară. 


HotNews.ro: Ne puteți da unele exemple?

Jiri Sir: Da. Avem un studiu al Universității Cehe de Chimie, dar pregătim, de asemenea, studii mai complexe. Vrem să facem o cartografiere a produsele vândute în Cehia și în jurul Cehiei și pregătim o licitație publică, în această perioadă, pentru că ne dorim să facem acest studiu într-un mod corect, pentru a nu putea să ne spună nimeni: "Uite, ați vrut să aveți anumite rezultate, noi o să punem pe altcineva să facă cercetări". Nu se poate așa. Pregătim o licitație publică și aceasta va desemna o companie sau un consorțiu de firme care să facă o cercetare destul de substanțială asupra calității, compoziției și a prețurilor produselor din Cehia. 

Din rezultatele pe care le-am văzut până acum, de exemplu în cazul unei margarine, conținutul de grăsime este de 60% în Cehia, iar în Germania este de 70%. Mai sunt și diferite băuturi răcoritoare, o categorie de produse în care calitatea inferioară este foarte des întâlnită, în Cehia aceste produse conțin zahăr, dar și fructoza, glicozide steviolice, pe când în Germania au numai zahăr. 

M-ați întrebat în calitatea mea de consumator, nu de ministru-adjunct al Agriculturii. Pot să vă spun că anul trecut am cumpărat o băutură răcoritoare și nu mi-a plăcut gustul. Imediat am întors sticla și am văzut compoziția și nu avea zahăr. Eu beam acest produs și în Europa de Vest și avea zahăr și imediat am observat diferența mare între gusturi.

Eu sunt convins că nu este vorba de preferințele consumatorilor cehi. În alte cazuri, soția mea s-a înfuriat când a cumpărat conserve de pește (în Cehia), pentru că în Europa de Vest primești pește de calitate. Ce primești aici sunt numai bucățele mici de pește și nu poți să le gătești.

Citiți continuarea pe HotNews.ro.