Pentru migranții și solicitanții de azil care trăiesc în taberele improvizate din jurul orașului-port Calais, din Franța, șoferii de camion care traversează Canalul Mânecii către insulele britanice și populația locală, situația se înrăutățește.

Aceasta este poziția exprimată de către deputații europeni în cadrul unei dezbateri privind situația din Calais care a avut loc marți.

Majoritatea deputaților care consideră situația din jurul orașului-port Calais ca fiind inacceptabilă pentru toate părțile au cerut Comisiei Europene, dar și Franței și Marii Britanii să coopereze în vederea găsirii unei soluții pe termen lung.

Mulți dintre vorbitori au evidențiat condițiile groaznice din tabăra cunoscută sub numele de „jungla” și și-au exprimat în special îngrijorarea în privința numărului mare de minori neînsoțiți din zona respectivă și riscurile la care aceștia sunt expuși.

„Suntem conștienți de această situație” i-a asigurat pe deputați comisarul Dimitris Avramopoulos.

Avramopoulos a subliniat că obiectivele sale sunt să asigure funcționarea în parametri normali a frontierelor, să imbunătățească procesul de gestionare a fluxului de migranți și să asigure condiții de viață mai bune pentru migranți și solicitanți de azil.

În plus, comisarul european a spus că este de acord cu planul guvernului francez de a desființa „jungla” până la finalul anului și a încurajat autoritățile franceze și britanice să își coordoneze activitățile personalului de frontieră și securitate, în vederea decongestionării traficului și garantării securității în zonă.

Guvernul francez a declarat recent că se angajează să desființeze Jungla de la Calais până la venirea iernii și să-i redistribuie pe imigranți în centre de primire dispersate în toată Franța.

Aflat recent în vizită la Calais, președintele Francois Hollande a declarat că imensa tabără improvizată, cunoscută sub numele de "Jungla de la Calais", trebuie să fie "desființată complet și definitiv".

Situația este cu atât mai complicată cu cât și Hollande i-a cerut Londrei să își asume rolul și să se implice în gestionarea migranților de la Calais, dat fiind că majoritatea solicitanților de azil aflați la Calais, sosiți din Siria, Afganistan sau Irak, vrea să ajungă în Marea Britanie, însă aceștia refuză să ia o poziție oficială.

Numărul de migranți instalați în "Junglă” a crescut puternic în ultimele două luni, iar situația umanitară s-a degradat semnificativ în tabăra suprapopulată. Potrivit asociațiilor umanitare, peste 9,000 de migranți s-ar afla în prezent la Calais, în timp ce autoritățile susțineau, în urmă cu o lună, că ar fi doar 7,000.