Ministerul Apărarii a anunțat că a demarat abrogarea Hotărârii de Guvern care aprobă circumstanțele și procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale construite la Galați.

Ministerul Apararii Nationale a demarat procedurile legale de adoptare a unei hotarari de guvern, in vederea abrogarii H.G. nr. 906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstantelor si procedurii specifice aferente programului strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala". MApN sustine ca va initia o noua procedura de achizitie si ca va cere aprobarea prealabila a Parlamentului.

"Abrogarea HG nr. 906/2016 este motivata de neindeplinirea conditiei suspensive prevazute in mod specific in cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ in cauza. Abrogarea actului normativ in discutie reprezinta, in acelasi timp, o etapa legala necesara in vederea initierii unei noi proceduri de achizitie, cu respectarea tuturor prevederilor legale in materie, si care sa obtina aprobarea prealabila a Parlamentului Romaniei", sustine MApNA.

Programul strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala" ramane o prioritate majora a M.Ap.N., justificata de interese esentiale de securitate ale Romaniei, urmand ca procedura de achizitie sa fie initiata in cel mai scurt timp posibil, in baza optiunilor identificate de specialisti din Fortele Navale si din structurile cu responsabilitati in achizitiile de armament, in urma aprobarii Parlamentului Romaniei, se mai arata in comunicatul transmis de la minister.

Programul strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala" ramane o prioritate majora a M.Ap.N., justificata de interese esentiale de securitate ale Romaniei, urmand ca procedura de achizitie sa fie initiata in cel mai scurt timp posibil, in baza optiunilor identificate de specialisti din Fortele Navale si din structurile cu responsabilitati in achizitiile de armament, in urma aprobarii Parlamentului Romaniei, se mai arata in comunicatul transmis de la minister.

Trebuie precizat ca Hotararea de Guvern referitoare la achizitia corvetelor multifunctionale produse la Galati a fost adoptata in noiembrie 2016 de catre Guvernul Ciolos, iar actualul ministru al Apararii, Gabriel Les, era chiar secretar de stat responsabil de armamente.

La finalul lunii noiembrie 2016, fostul Executiv adopta o Hotarare de Guvern prin care se stabilea procedura prin care Ministerul Apararii sa incheie un contract cu santierul naval olandez Damen de la Galati pentru construirea a patru corvete multifunctionale de ultima generatie, prima dintre ele urmand a fi livrata in primii 2,5 ani de la semnarea acordului. Costul intregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro

De ce a decis fostul Guvern sa cumpere corvete fabricate in Romania si ce presupun cei 1,6 miliarde de euro estimati in program, pe larg, pe HotNews.ro.

Procedura de achizitie aleasa de Guvernul Ciolos, in contextul regulilor europene


Guvernul a decis sa adopte HG-ul pentru achizitia corvetelor respectand OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European si a Consiliului, si care stipuleaza ca Guvernul are dreptul de a stabili circumstantele si procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achizitie publica in situatiile prevazute de art. 346 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

Articolul 346 din TFUE spune ca orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei/securitatii sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi.

"Interesul esential de securitate pentru statul roman il constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul national a unei capabilitati industriale navale, in domeniul militar, in care sa se construiasca si sa se doteze o prima corveta in intervalul de 2,5 ani si gruparea de 4 corvete intr-o perioada de maxim 7 ani, in vederea furnizarii si intrarii in inzestrarea fortelor navale romane", sustine MApN in nota de fundamentare a HG-ului.

"Ulterior, aceasta capabilitate navala de pe teritoriul national va trebui sa fie in masura sa execute lucrarile de mentenanta a corvetelor pe durata de viata a acestora, dar si lucrari de mentenanta pentru restul navelor din cadrul fortelor navale romane, asigurandu-se o crestere considerabila a securitatii aprovizionarii pe timp de pace, in situatii de criza si la razboi", se mai arata in document.

MApN in 2016: "Santierul Naval Damen Galati este singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE"

"Santierul Naval Damen Galati S.A. are capacitatea tehnica, logistica si organizatorica sa realizeze constructia si dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru fortele navale romane, fiind singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE si alte cateva nave cu destinatie militara pentru tari terte. In Romania nu exista un alt santier naval care sa posede capabilitatea industriala necesara care sa faca fata cerintelor impuse de realizarea unei corvete", se mai arata in nota de fundamentare.