David Davis neagă informații publicate de presa britanică, potrivit cărora guvernul intenționează să plătească statele din Europa de Est pentru a primi sprijin din partea acestora în cursul negocierilor cu Bruxellesul.

Ministrul David Davis a catalogat drept "neverosimile” informațiile privind redirecționarea unor sume alocate proiectelor de dezvoltare din Africa și Asia către țările baltice și alte state membre din Europa de Est, relatează EurActiv.com.

Reacția ministrului vine după ce The Times și The Independent au scris zilele trecute că mai mulți miniștri ar dori ca bani alocați pentru proiecte "discutabile” din țări în curs de dezvoltare din Asia și Africa să fie redirecționați către statele baltice, Polonia și Ungaria, care au fost până în prezent aliate ale Marii Britanii în cadrul UE.

"Nu este un divorț, este o nouă relație … foarte modernă într-un anume sens”, a declarat, marți seara, în Lituania, David Davis, încrezător că procedura pentru Brexit va fi declanșată până la sfârșitul lui martie.

Davis i-a spus premierului lituanian, Saulius Skvernelis, că este în interesul Marii Britanii ca "Uniunea Europeană să reușească”.

Ministrul britanic a mai spus că Londra vrea să continue cooperarea cu statele membre UE în domeniul justiției, afacerilor interne, contraterorism și schimb de informații.

"Pe partea economică, ne-am dori un acord de liber schimb”, a adăugat Davis.

Totodată, el a dat asigurări că, după Brexit, Londra vrea menținerea drepturilor cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie și a britanicilor aflați în statele membre.

Anterior, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkēvičs, susținuse că statele membre nu vor fi divizate în ceea ce privește negocierile dintre Bruxelles și Londra, ci vor avea "o poziție comună”.  

Tajani vrea ca Parlamentul European să fie mai implicat în Brexit

Înțelegerea dintre Partidul Popular European (PPE) și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), încheiată pe 17 ianuarie, la Strasbourg, înaintea votului pentru președinția Parlamentului European, prevedea că, în cazul în care candidatul PPE Antonio Tajani va câștiga scrutinul - ceea ce s-a și întâmplat - el va cere ca PE să fie inclus pe deplin în toate negocierile referitoare la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), potrivit Sky News, citat de Agerpres.

Tajani a fost de acord în pactul cu ALDE ca rezoluția PE privind Brexitul, care va fi elaborată după declanșarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona de către Marea Britanie, va sublinia rolul Legislativului european în negocierile pentru Brexit.

Înțelegerea dintre membrii UE și Londra, tratatul privind retragerea din forul comunitar, va trebui să fie aprobat de PE și tot această instituție va trebui să voteze orice alt tratat post-Brexit.