Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, a transmis un mesaj în numele UE, cu ocazia Zilei internaționale împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei. Ea reamintește guvernelor că au obligația de a promova universalitatea drepturilor omului.

În această zi, 17 mai, alături de milioane de persoane din întreaga lume, UE marchează Ziua internațională împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei.

"Aceasta este o ocazie oportună pentru a reaminti guvernelor obligația lor de a promova universalitatea drepturilor omului și de a se asigura că toate persoanele, indiferent de identitatea de gen sau de orientarea sexuală, se bucură de aceste drepturi fără discriminare. În ultimii ani, s-au înregistrat progrese remarcabile în întreaga lume în promovarea exercitării tuturor drepturilor omului de către persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersexuale (LGBTI).

Mai multe țări au dezincriminat homosexualitatea și altele au adoptat noi legi pentru protecția persoanelor pe baza orientării lor sexuale și a identității de gen. Niciuna dintre aceste schimbări nu ar fi putut avea loc fără angajamentul activiștilor curajoși care lucrează pentru promovarea drepturilor egale pentru persoanele LGBTI.

 

Obstacole importante continuă să existe în multe locuri din lume. Discriminările și violențele împotriva persoanelor LGBTI sunt în continuare larg răspândite. Relațiile cu parteneri de același sex sunt considerate infracțiuni în mai mult de 70 de țări și pot aduce chiar pedeapsa cu moartea în unele dintre acestea.

Uniunea Europeană condamnă discriminarea și violența împotriva persoanelor LGBTI în cei mai duri termeni.

La nivel mondial, UE finanțează proiecte menite să îmbunătățească vizibilitatea și acceptarea organizațiilor LGBTI, să îmbunătățească dialogul acestora cu autoritățile în vederea modificării legilor, să combată homofobia și să protejeze persoanele LGBTI împotriva actelor de violență.

De asemenea, se acordă sprijin pentru formare, informare și asistență juridică persoanelor LGBTI și organizațiilor societății civile.

În iunie 2016, Consiliul a adoptat pentru prima dată concluzii privind egalitatea pentru persoanele LGBTI ca răspuns la Lista de acțiuni a Comisiei cu privire la acest aspect.

UE va continua să colaboreze cu toți partenerii pentru a promova drepturile omului pentru toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală și de identitatea de gen".

PE: Drepturile fundamentale ale persoanelor LGBT - mai bine protejate dacă au acces la instituții precum concubinajul, parteneriatul civil sau căsătoria

Parlamentul European a pledat întotdeauna pentru drepturile comunității LGBT.

În mai 2012, Legislativul a adoptat o rezoluție privind combaterea homofobiei în Uniunea Europeană și în Europa.

Rezoluția condamnă "cu fermitate" orice formă de discriminare pe motive de orientare sexuală și identitate de gen și regretă profund faptul că drepturile fundamentale ale persoanelor LGBT nu sunt întotdeauna pe deplin respectate în Uniunea Europeană.

Eurodeputații au invitat statele membre să se asigure că persoanele LGBT beneficiază de protecție împotriva discursurilor de incitare la ură și a violenței homofobe și să garanteze faptul că partenerii de același sex se bucură de același respect, demnitate și protecție ca și restul societății.

Totodată, ei au îndemnat statele membre și Comisia să condamne cu fermitate discursurile homofobe de instigare la ură sau incitarea la ură și violență și să se asigure că libertatea de a demonstra, garantată de toate tratatele privind drepturile omului, este respectată în practică.

Comisia Europeană a fost invitată să se asigure că discriminarea pe motive de orientare sexuală este interzisă în toate sectoarele.

De asemenea, europarlamentarii au cerut Comisiei și statele membre să se asigure că Directiva 2004/38/CE privind libera circulație este pusă în aplicare fără niciun fel de discriminare bazată pe orientarea sexuală și să propună măsuri pentru recunoașterea reciprocă a efectelor actelor de stare civilă, pe baza principiului recunoașterii reciproce.

 

"Drepturile fundamentale ale persoanelor LGBT pot fi mai bine protejate dacă acestea au acces la instituții juridice precum concubinajul, parteneriatul civil sau căsătoria",

se arată în Rezoluție.

Eurodeputații au salutat faptul că, la vremea respectivă, 16 state membre ofereau aceste opțiuni și invitau și alte state membre să examineze posibilitatea de a proceda la fel.

Între timp, mai multe state membre au permis căsătoria sau parteneriatul civil. Singurele statele în care persoanele de același sex nu beneficiază de astfel de drepturi sunt Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

României nu-i pasă de recomandările PE

În condițiile în care în prezent în Parlament există un proiect privind modificarea definiției căsătoriei în Constituție, este greu de crezut că România va face prea curând pași în vederea acordării unei astfel de forme de protecție pentru persoanele LGBT.

Pe 9 mai, chiar de Ziua Europei, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă de revizuire a Constituției României care propune modificarea art. 48, alin. 1 din Constituție pentru înlocuirea termenului "soți" cu sintagma "bărbat și femeie" în definirea familiei și căsătoriei. Sprijinul a fost unul transpartinic, înregistrându-se doar 22 de voturi "împotrivă" și 13 abțineri.

"Astăzi, de Ziua Independenței, Camera Deputaților a făcut propria sa Declarație de independență, refuzând să plece capul în fața presiunilor internaționale, servind binele țării și ascultând dorința cetățenilor. Le mulțumim deputaților PSD, PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR și ai minorităților naționale pentru votul lor!", a scris, pe Facebook, Coaliția pentru Familie, aflată în spatele inițiative.