Eurodeputatul S&D Victor Negrescu este nemulțumit de faptul că, în cadrul programului Orizont 2020, cercetătorii români primesc mai puțini bani decât colegii din vest, deși prestează aceeași muncă.

Victor Negrescu a explicat pentru EurActiv România că această discriminare nu a existat în programele anterioare:

"În prezent există la nivel european o gravă discriminare salarială între cercetătorii din estul și cei din Vestul Europei. Am reacționat împotriva acestei discriminări în plenul Parlamentului European, pentru a atrage atenția asupra faptului că pentru aceeași muncă oamenii trebuie să fie plătiți într-o manieră egală".

Ce se întâmplă în prezent?

"Spre exemplu, un cercetător român, pe același proiect, câștigă de zece ori mai puțin decât un cercetător care trăiește într-o țară din vest. Mai exact, un cercetător român poate câștiga până la șapte euro pe oră pentru munca prestată, în timp ce același cercetător din vestul Europei poate câștiga până la 70 de euro, practic de 10 ori mai mult pentru aceeași muncă și pe același proiect".


"Această discriminare există în foarte multe programe europene. Spre exemplu, în programul Orizont 2020 principalul program de cercetare și inovare la nivel european. Ori n-ar trebui să existe pentru că nu exista anterior nici în celelalte programe europene". 

 

"Din păcate, România nu a reacționat la această discriminare. Există anumite state din est (n.r. - Polonia) care și-au negociat o derogare de la această prevedere și au practic un salariu egal cu cei din vestul Europei. Ori România nu a reacționat și ar trebui să reacționăm ferm".

"Eu am făcut acest prim pas în plenul PE pentru că așa ceva nu ar trebui să existe. Trebuie să ne luptăm pentru drepturile noastre și, în definitiv, trebuie să premiem excelența, indiferent unde trăiește cercetătorul, fie că trăiește în vestul sau în estul Europei". 

Problema salariilor diferențiate a fost recunoscută și de către comisarul european pentru Cercetare, Știință și Inovare, Carlos Moedas. El a precizat că, la ora actuală, se caută soluții la această problemă, avându-se în vedere inclusiv schimbarea regulamentelor, iar Comisia va formula o soluție în următoarele luni. 

Background

Prezentat de Comisia Europeană în noiembrie 2011, Orizont 2020 este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat vreodată de UE. Acesta va duce la mai multe inovații capitale, descoperiri și premiere mondiale, aducând ideile mărețe din laboratoare pe piață.

Practic, Orizont 2020 reunește pentru prima dată toate fondurile UE destinate cercetării și inovării, concentrându-se asupra transformării descoperirilor științifice în produse și servicii inovatoare, care oferă oportunități de afaceri și îmbunătățesc viața oamenilor.

Totodată, programul reduce drastic birocrația, prin simplificarea normelor și procedurilor pentru a atrage mai mulți cercetători de vârf și o gamă mai largă de întreprinderi inovatoare.

Valoarea finanțării: 80 de miliarde de euro pe durata a 7 ani (2014- 2020) – pe lângă investițiile private și investițiile publice naționale pe care această finanțare le va atrage.

Finanțarea, care în primii doi ani ai programului se ridică la suma de 15 miliarde de euro, este destinată stimulării economiei din Europa bazate pe cunoaștere și abordează aspecte care vor avea un impact asupra vieții cetățenilor. 

Trei piloni fundamentali: 

  • excelența științifică.
  • poziția de lider în sectorul industrial.
  • provocările societale.

"Orizont 2020 va susține poziția UE de lider mondial în domeniul științei, atrăgând cele mai luminate minți și ajutând oamenii noștri de știință să colaboreze și să își împărtășească ideile în întreaga Europă. Programul îi va ajuta pe cei talentați și întreprinderile inovatoare să impulsioneze competitivitatea Europei, creând, în paralel, locuri de muncă și contribuind la un standard de viață mai înalt de care să beneficiem cu toții", se arată într-o prezentare oficială a programului.

Cine poate participa: În general, la Orizont 2020 pot participa entitățile juridice stabilite în orice țară și organizațiile internaționale.