Europarlamentarul polonez Janusz Korwin-Mikke, care a afirmat recent că "femeile sunt mai puțin inteligente decat barbatii" și că "ar trebui să câştige mai puţin" tocmai din acest motiv, va fi sancționat dur de Parlamentul European.

Parlamentul European a decis ca eurodeputatului să îi fie reținută îndemnizația zilnică timp de 30 de zile (în total - 9.210 euro) și să fie suspendat de la activitățile parlamentare pentru 10 zile.

De asemenea, politicianului polonez de extremă dreaptă, i se va interzice să reprezinte Parlamentul European timp de un an.

Sancțiunile au fost anunțate, marți, de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

"Severitatea pedepsei este proporțională cu gravitatea jignirii. Toate femeile au fost insultate de un atac ce privește egalitatea de gen în cursul unei dezbateri în plen prezidată de o femeie, pe un subiect legat de femei", precizează Parlamentul European.

Președintele Parlamentului European a ținut și să își ceară scuze în față tuturor persoanelor care s-au simțit afectate sau jignite de gestul deputatului, subliniind că un astfel de comportament nu va fi permis niciodată.

"Nu voi tolera un astfel de comportament, în mod special atunci când vine de la cineva din partea căruia este de așteptat să își îndeplinească îndatoririle în calitate de reprezentant al popoarelor Europei, cu demnitatea cuvenită. Prin jignirea tuturor femeilor, deputatul a dat dovadă de dispreț față de valorile noastre fundamentale. De aceea, am deschis imediat o anchetă cu privire la această întâmplare, pe care am încheiat-o rapid, prin impunerea unei sancțiuni proporționale cu gravitatea faptei", a afirmat Antonio Tajani.

Europarlamentarul polonez Janusz Korwin-Mikke, în vărstă de 74 de ani, un cunoscut aprig promotor al ideilor rasiste a declarat, în urmă cu două săptămâni, în cadrul unei dezbateri despre inegalitatea de gen, că femeile ar trebui să fie plătite cu sume mai mici decât bărbaţii, pentru că sunt mai "mai slabe, mai mici şi mai puţin inteligente".În plenul deputaţilor din Parlamentul European, eurodeputatul a afirmat că ar trebui existe diferenţe de salarizare între bărbaţi şi femei. El a spus că femeile sunt mai puţin inteligente și a oferit drept exemplu clasamentul mondial al jucătorilor de şah.

"Nicio femeie nu se află între primii 100 de jucători de şah ai lumii. Femeile sunt mai slabe, mai mici şi mai puţin inteligente. De aceea ar trebui să câştige mai puţini bani. Asta-i tot", a spus Mikke.

Preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a reacționat rapid și a declanşat o anchetă împotriva eurodeputatului de extremă dreapta Janusz Korwin-Mikke, pentru a sancționa afirmaţiile sale sexiste.