PE a aprobat măsuri comerciale menite să sprijine Ucraina în contextul situații economice dificile generate de anexarea Crimeii. Sorin Moisă (S&D) și Iuliu Winkler (PPE) au depus un amendament pentru a nu sacrifica interesele industriei românești.

Legislativul European a avut marți sarcina dificilă de a asigura un echilibru între două obiective importante: sprijinirea stabilității politice și macro-economice a Ucrainei, pe de o parte, și protejarea intereselor producătorilor europeni, pe de altă parte.

Pentru produsele agricole, acest echilibru a fost realizat prin limitarea numărului și cantității produselor pentru care se acordă concesii comerciale unilaterale.

În domeniul industrial, la inițiativa eurodeputaților români Sorin Moisă și Iuliu Winkler, a fost respinsă propunerea Comisiei de a se reduce taxele vamale la uree, un fertilizant care este produs și în România. 

”Decizia de azi de a acorda concesii comerciale unilaterale Ucrainei este una firească. Suntem interesați în cel mai înalt grad de asigurarea stabilității statelor incluse în politica europeană de vecinătate, cu o sensibilitate specială în cazul României pentru frontiera estică. Pe de altă parte, politica comercială a Uniunii Europene trebuie să acorde cea mai mare atenție efectelor pe care angajamentele comerciale, fie ele unilaterale, bilaterale sau multilaterale, le pot avea asupra numărului și calității locurilor de muncă în Europa. Din această perspectivă, deși am susținut în ansamblu propunerea Comisiei, am cerut și argumentat necesitatea menținerii taxelor vamale la ureea produsă în Ucraina la nivelul actual, din cauza riscului ca o diminuare a acestora să afecteze negativ industria și locurile de muncă din această ramură, din România”, a declarat Sorin Moisă, după vot, conform unui comunicat de presă.

La rândul său, Iuliu Winkler a subliniat că votul de marți din plenul PE este ”o dovadă clară că, la nivel european, politica comercială poate sprijini realizarea unor obiective mai largi de acțiune externă; că anumite concesii comerciale, chiar cu privire la produse sensibile, pot fi calibrate astfel încât să nu producă efecte adverse pe piața europeană; și că România poate și trebuie să își promoveze, pe un ton moderat, dar ferm, interesele specifice în cadrul politicii comerciale a Uniunii, atât la nivelul Consiliului cât și al Parlamentului European”.