UE se axează anul acesta pe obţinerea de rezultate în chestiuni de interes pentru toţi europenii. Instituţiile europene au căzut de acord asupra unui set de priorităţi, iar PE îşi face un prim bilanţ pentru cele peste trei luni şi jumătate din 2017.

La sfârşitul anului trecut, Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană au semnat pentru prima dată o declaraţie comună privind mai multe măsuri legislative care să fie prioritare în acest an.

Creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, Europa socială, securitatea, migraţia, Piaţa digitală şi schimbările climatice şi energia sunt domeniile stabilite drept prioritare pentru anul în curs.

Potrivit bilanţului PE, eurodeputaţii au votat deja un număr important de proiecte legislative.

Astfel, în ceea ce privește securitatea, plenul PE a aprobat o nouă directivă pentru combaterea terorismului care actualizează cadrul legal privind infracțiunile teroriste şi extinde acoperirea lor pentru a include amenințări emergente.

Directiva aprobată în februarie include noi infracțiuni: 

  • călătorii în străinătate pentru a se alătura unui grup terorist și/sau a se întoarce în UE cu scopul de a comite un atac terorist.
  • recrutare pentru terorism.
  • training sau participarea la training pentru terorism.
  • ajutarea, susținerea sau încercarea de a face un atac.
  • instigarea publică sau lăudarea terorismului.
  • finanțarea terorismului și grupurilor terorist.

În ceea ce priveşte Piaţa digitală, Parlamentul European a votat, în martie, regulile privind utilizarea benzii de 700 MHz, astfel încât toţi europenii să poată beneficia la nivel transfrontalier de serviciile de internet mobil şi de noile aplicaţii.

Măsura va facilita introducerea tehnologiei 5G începând cu 2020, în condiţiile în care cererea de conectivitate pe suport radio între telefoanele inteligente şi viitoarele dispozitive 5G este în continuă creştere.

De asemenea, luna aceasta, eurodeputații au eliminat ultimul obstacol în calea eliminării complete a taxelor de roaming aplicate utilizatorilor.

În prezent, europarlamentarii negociază cu Consiliul UE măsuri de înăsprire a legislației privind spălarea banilor, garantarea securității aprovizionării cu gaze naturale și înfiinţarea unei agenții UE pentru azil, care să aibă puteri sporite în comparație cu actualul Birou European de Sprijin pentru Azil.