Plățile online cu cardul a taxelor și impozitelor prin platforma Ghișeul.ro au înregistrat creșteri record în primele trei luni din 2017.

In primul trimestru din 2017 au fost inregistrate peste 144.000 de tranzactii, in crestere cu 215% fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea tranzactiilor fiind de aproape 47 milioane lei, in crestere cu 258%, potrivit datelor Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO.

"Daca ratele actuale de crestere se mentin, sunt sanse mari ca, la finalul anului 2018, platforma Ghiseul.ro sa ajunga la 500.000 de utilizatori, fata de cei 224.000 cati numara in prezent", a precizat George Anghel, directorul executiv al APERO.

"2017 a fost cel mai bun an pentru Ghiseul.ro din punct de vedere al numarului de utilizatori, tranzactii si al valorii platilor. In cei 6 ani de existenta, am ajuns la 297 de institutii publice inrolate in sistem, 224.000 de conturi si 448.000 de tranzactii in valoare de 137 milioane de lei", a declarat joi George Anghel, directorul executiv al APERO, in cadrul celei de-a IV-a editii a Conferintei 'EU platesc cu cardul', organizata de BankingNews.

Trebuie mentionat ca prin Ghiseul.ro nu se platesc doar taxele si impozitele, ci si amenzile auto si domeniile de internet .ro. Datele afisate joi de asociatie arata ca 57% din totalul platilor online au reprezentat plati de impozite si taxe locale, 8% plati catre ANAF, 9% amenzi si 18% plati catre RoTLD, serviciul care gestioneaza domeniile .ro.

In privinta solutiei oferite prin Ghiseul.ro pentru plata taxelor si impozitelor catre ANAF, George Anghel a atentionat ca, desi in sistem sunt afisate toate debitele valabile la nivelul intregului an, ANAF nu poate procesa momentan plati inainte de termen, datorita unor reglementari in vigoare.

"Intrarea persoanelor juridice in platforma Ghiseul.ro va determina o crestere semnificativa a volumelor de tranzactii. Ne asteptam ca ponderea platilor catre ANAF sa creasca, dat fiind faptul ca Fiscul abia s-a inrolat in sistem. Momentan legat de solutia cu ANAF trebuie stiut faptul ca in cadrul acestei solutii sunt afisate toate debitele valabile la nivelul intregului an. Pe sectiunea ANAF gasim informatii despre impozite si taxe care urmeaza platite si nu ar trebui platite inainte de termen. Momentan, ANAF nu poate opera plata daca aceasta este facuta inainte de termen.

La o directie locala se publica la inceputul anului ce debite sunt de platit si informatia se actualizeaza in timp real imediat ce ai platit. In cazul ANAF, vorbim de o logica diferita, care vine din prevederi legale si ordine de ministru. Daca platim mai devreme impozitul, acea plata nu poate fi luata in calcul de ANAF, daca o platim mai tarziu genereaza penalitati", a spus George Anghel.

Ce se intampla daca cineva a platit un impozit catre ANAF inainte de termen?

"Banii ajung la ANAF. Inteleg ca acesti bani raman cumva acolo in sistemul ANAF pana cand plata se aloca in dreptul debitelor. Banii pot ajunge la timp, dar daca nu este stins in termen nu stiu daca creeaza sau nu penalitati. Undeva in cursul acestui an incercam sa rezolvam acest aspect la nivelul solutiei tehnice", a spus George Anghel, directorul executiv al APERO.

Cand vor putea firmele sa faca plati prin Ghiseul.ro?

"La finalul anului trecut, schimbarile pe plan politic au determinat schimbari si in randul institutiilor. Am avut o intalnire cu AADR impreuna cu care gestionam proiectul. Deschiderea catre persoanele juridice este tehnic perfect posibila. Platforma este pregatita oricand. Este nevoie doar de o schimbare de reglementare si este pe lista de prioritati. Ar trebui doar schimbata Hotararea de Guvern (HG) care sta la baza infiintarii Ghiseul.ro in care este mentionat ca platforma este pentru persoane fizice si PFA-uri. Din pacate aceasta HG a prins o tehnica legislativa anevoiasa, fiind semnata de 3 ministere si astfel de proiecte sunt greu de modificat", a mai precizat acesta.

Platforma www.Ghiseul.ro este un proiect derulat de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR) si Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), parteneriat care a fost prelungit pe perioada nedeterminata. APERO continua sa finanteze din resurse proprii mentenanta si dezvoltarea platformei Ghiseul.ro, la nivelul Asociatiei existand un buget predefinit care este dedicat exclusiv proiectului, in timp ce infrastructura hardware pentru platforma este gestionata de AADR.

Romania se afla pe ultimul loc in UE la serviciile publice digitale in 2016

Romania a facut progrese semnificative in ceea ce priveste disponibilitatea datelor deschise, insa oferta si utilizarea serviciilor de e-guvernare raman scazute, tara noastra aflandu-se pe ultimul loc in UE in clasamentul competentelor digitale DESI facut public recent de Comisia Europeana.

La nivel european se fac insa pasi pentru facilitarea serviciilor online oferite de administratiile publice cetatenilor. Astfel, in luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European a adoptat noi reguli europene potrivit carora paginile de internet si aplicatiile administratiilor publice, spitalelor, tribunalelor si ale altor organizatii din sectorul public ar trebui sa devina mai accesibile pentru toata lumea.

Directiva privind accesibilitatea pe internet, agreata deja de Parlament si Consiliu, va facilita celor in varsta sau cu dizabilitati accesul la date si servicii pe internet (declaratii fiscale, dosar pentru indemnizatii, plata de taxe, inscrierea la universitate).

Conform noilor reguli, paginile de internet si aplicatiile mobile pentru organizatiile din sectorul public - administratii, tribunale, politie, spitale, universitati si biblioteci - vor avea de respectat standarde comune de accesibilitate. Deputatii s-au asigurat ca aplicatiile utilizate pe telefoanele mobile, cum ar fi telefoane inteligente sau tablete, vor respecta aceleasi reguli.

Articol preluat integral de pe HotNews.ro în cadrul proiectului Youth Parlamentor 2.0.