Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul Cuprinzător Economic și Comercial (CETA) între UE și Canada. De aprobarea tratatului depinde și ridicarea vizelor de către Ottawa pentru români. Eliminarea vizelor se va face în două etape.

UPDATE

Acordul a fost votat cu 408 voturi "pentru", 254 "împotrivă" și 33 de abțineri.

Ce urmează

Acordul CETA se poate aplica provizoriu din prima zi a lunii care urmează datei în care ambele părți s-au informat reciproc despre definitivarea tuturor procedurilor interne necesare.

Eurodeputații se așteaptă ca aceasta să fie 1 aprilie 2017 cel mai devreme.

CETA a fost declarat un acord mixt de Comisia Europeană în iulie 2016, de aceea va trebui ratificat de parlamentele naționale și regionale. 

+++

CETA va elimina tarifele aplicate mai multor bunuri și servicii și va deschide piața canadiană de licitații publice.

Pentru a elimina îngrijorările cetățenilor că acest acord dă prea multă putere companiilor multinaționale, UE și Canada au confirmat explicit dreptul național al statelor de a reglement, precizează Parlamentul European, explicând că, urmare a presiunii parlamentare, controversatul mecanism de arbitrare a disputelor între state și investitori a fost înlocuit de un sistem de tribunale de investiții pentru a asigura controlul guvernamental asupra alegerii arbitrilor și pentru a crește transparența.

Totodată, euroeputații își vor exprima consimțământul și asupra încheierii unui acord de parteneriat strategic UE-Canada (SPA).

Completând CETA, acest acord are ca scop întărirea cooperării bilaterale UE-Canada în multe domenii non-comerciale, cum ar fi politica externă și de securitate, contra-terorismul, lupta împotriva crimei organizate, dezvoltarea durabilă, cercetare, cultură.


Acordul care are în vedere creșterea comerțului cu bunuri și servicii și încurajarea fluxurilor de investiții nu poate intra în vigoare fără acordul Parlamentului European. 

Un acord de care depinde și ridicarea vizelor pentru români

De aprobarea Acordului depine și ridicarea vizelor de către Canada pentru turiștii români și bulgari.

Pe 21 octombrie anul trecut, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România și Canada au căzut la un acord rezonabil pentru ambele părți legat de Scordul CETA, astfel încât țara noastră își retrage rezerva față de acest acord.

"În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de azi de a ne retrage rezerva față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de acordul comercial cu Canada", a declarat președintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, înainte de a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Iohannis a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie 2017 pentru toți românii.

Șeful statului a arătat că se prevede un mecanism de "snap pack", care stipulează că, dacă numărul de imigranți ajunge să fie însemnat, partea canadiană își rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize.

Protest în fața sediului PE

Zeci de persoane protestează, în fața sediului Parlamentului European de la Strasbourg, față de Acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), în timp ce eurodeputații dezbat tratatul, transmite France Presse, preluată de Agerpes.

Manifestanți îmbrăcați în salopete albe, cu măști pe gură, au format un lanț uman, stând în picioare sau așezați, în fața clădirii PE din Strasbourg. Pe pancarte și bannere se putea citi mesaje precum '"De partea cui sunteți, eurodeputaților?", "CETA e prea mult", "A vota CETA înseamnă a călca în picioare cetățenii", "Distrugerea democrației? Nici nu se pune problema" sau "Cu cât insistați mai mult, cu atât vom rezista".

Organizația non-guvernamentală "Friends of the Earth Europe" a adus un cal troian gonflabil flancat de un banner cu "Stop CETA".

Acordul cu Canada este uneori calificat de opozanți ca fiind "calul troian" al SUA, care, în opinia lor, ar permite multinaționalelor americane să invadeze piața europeană.

Militanți ai Greenpeace instalați în bărci gonflabile pe brațul râului din apropiere de Parlamentul European au denunțat acordul, spunând că este unul "toxic", prin intermediul unei statui simbolizând justiția pe cale de a se scufunda. 

CETA: Noi oportunități pentru companiile UE din Canada

Pentru a ajunge la votul din plen a fost nevoie de cinci ani și patru luni de negocieri. În cazul în care va fi votat miercuri, acordul ar putea intra în vigoare, cu titlu provizoriu, în luna aprilie.

Comerțul UE-Canada a reprezentat peste 60 de miliarde de euro în 2015. Odată cu intrarea în vigoare a acordului, este de așteptat ca această sumă să crească.

Acordul CETA ar elimina, practic, toate tarifele între UE și Canada, cu excepția celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale și de transport și un număr redus de produse agricole. Acordul prevede, de asemenea, certificarea reciprocă pentru o serie de produse, de la bunuri la jucării. Așadar, dacă ar fi fost în UE, Canada ar fi fost pe locul șapte în ceea ce privește populația (după Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania și Polonia) și pe locul cinci în ceea ce privește PIB-ul (după Germania, Marea Britanie, Franța și Italia).

Cine beneficiază direct de CETA?  

  • Angajații: 
Pentru anumite categorii profesionale din UE, va fi mai ușor să ofere servicii din sfera contabilității, ingineriei, afacerilor juridice sau arhitecturii în Canada. CETA oferă cadrul prin care UE și Canada să recunoască reciproc calificările din aceste profesii.

Acordul va ajuta, de asemenea, ca personalul companiilor să se deplaseze temporar pe cealaltă parte a Atlanticului.  

  • Companiile:
Simplificarea procedurilor ar facilita o eventuală extindere a firmelor din UE pe piața canadiană.

Prin intermediul acordului, Canada deschide ofertele sale guvernamentale pentru întreprinderile din UE mai mult decât cu oricare dintre ceilalți parteneri comerciali.

De asemenea, Ottawa se angajează să facă procesul de licitație mai transparent prin publicarea tuturor ofertelor sale publice pe un singur site de achiziții publice (accesul la informație este unul dintre cele mai mari obstacole pentru companiile mici în accesarea piețelor de peste mări). 

  • Consumatorii:
Deschiderea piețelor menține prețurile scăzute și oferă consumatorilor mai multe opțiuni. 

Protecția produselor UE

În general, Europa va fi în măsură să exporte aproape 92% din produsele sale agricole și alimentare în Canada, fără taxe suplimentare. Cu toate acestea, denumirea originară pentru produsele din UE este protejată în temeiul CETA (De exemplu, Magiunul de Prune Topoloveni, produs în România, va fi comercializat sub aceeași denumire pe ambele maluri ale Atlanticului).

Garanții

Toate importurile din Canada trebuie să respecte normele și reglementările UE. CETA nu va reduce sau modifica standardele privind drepturile sociale sau ale consumatorilor UE în domeniul sănătății și siguranței ori mediului.

Acordul nu va schimba modul în care UE reglementează siguranța alimentară, inclusiv cu privire la produsele modificate genetic sau interdicția privind carnea de vită tratată cu hormoni.CETA nu acoperă serviciile publice, astfel încât statele membre vor fi în măsură să mențină monopoluri publice și să continue să decidă ce servicii (alimentare cu apă, sănătate, educație etc.) vor să fie de stat și pe care vor să le comercializeze. 

Un nou mecanism de protecție a investitorilor

CETA garantează protejarea investițiilor, consacrând, în același timp, dreptul guvernelor de a legifera în interes public, inclusiv atunci când reglementările afectează o investiție străină.

Forma tradițională de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat, care există în numeroase acorduri comerciale negociate de statele membre (investor-state dispute settlement – ISDS), a fost înlocuită cu un nou sistem jurisdicțional îmbunătățit în materie de investiții (Investment Court System – ICS).

Cum rămâne cu transparența? 

Acordul CETA a fost disponibil integral on-line în ultimii doi ani, după încheierea negocierilor din Ottawa, la 26 septembrie 2014.

În plus, acesta a fost declarat un acord mix, ceea ce înseamnă că, în ciuda faptului că a fost negociat de Comisia Europeană și are nevoie de undă verde din partea Parlamentului, parlamentele naționale și regionale trebuie, de asemenea, să-l ratifice.