În urmă cu cinci ani, soții Dârjan au lăsat Italia pentru a se stabili în județul Sălaj. Aici cultivă câteva hectare cu lavandă, din care fabrică apoi atât produse cosmetice, cât și diverse produse alimentare.

Povestea Coșului cu lavandă începe acum cinci ani, când, după 15 ani de muncă în Italia, familia Dârjan a decis să-și investească toate economiile în agricultura ecologică, în în România. Au început cu plantații de nuc și alun, dar au trecut curând la cultivarea și apoi procesarea lavandei.

Nu au găsit în România chiar cele mai bune condiții pentru dezvoltarea unei afaceri, dar, după cum spune Adrian Dârjan, nici așteptările nu era foarte ridicate. Cu multă muncă și investiții nu tocmai mici - „pe la 150.000 de euro ne-am oprit cu socotelile, pentru că deja aveam emoții” - au pus bazele unei afaceri integrate.

„Ideea de la care am pornit la bază era procesarea culturilor. nu ne-am limitat la a vinde lavanda ca materie primă pentru alți procesatori... Am încercat să scurtăm lanțul între producător, în cazul de față noi, și consumatorul final”, explică Adrian Dârjan, într-un interviu acordat EURACTIV.ro.

„Noi avem cultura de lavandă, avem mijloace de recoltare mecanizată... avem distileria proprie și avem o făbricuță acasă, autorizată, unde facem tot ceea ce vedeți. Atât partea cosmetică cât și partea alimentară sunt produse notificate, produse autorizate, pe care le găsiți pe site-ul ministerului, pe portaluri europene... sunt produse controlate”.

Și la momentul începerii afacerii, dar și acum, birocrația a fost o piedică. „N-am accesat fonduri europene. La momentul respectiv ni se părea pierdere de vreme, nu aveam timp să umblăm pe la uși”.

După atâția ani, Adrian Dârjan își păstrează optimismul. „Agricultura nu este o afacere pe termen scurt. O investiție în agricultură este pe termen mediu spre lung. Dacă investești financiar, muncă, perseverență, în timp se rambursează, cu dobânda aferentă, dar nu se întâmplă de pe azi pe mâine”.