Drumuri comunale, rețele de apă, creșe și grădinițe au fost finanțate cu peste un miliard de euro din fonduri europene.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că a primit până în prezent 1.921 de solicitări de finanțare pentru proiecte de modernizare și realizare în mediul rural a infrastructurii rutiere, educaționale și sociale, precum și de apă și apă uzată, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

Dintre acestea, AFIR a încheiat cu autoritățile publice locale 1.352 de contracte de finanțare pentru investiții în valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro (inclusiv cele 311 proiecte în valoare de 143,7 milioane euro preluate prin procedura de tranziție din PNDR 2013).

Agenția a efectuat plăți de aproape 430 milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor efectuate până în prezent prin aceste proiecte.

​„Prin intermediul proiectelor de investiții finanțate de AFIR, vor fi realizați 5.484 de kilometri de rețea pentru alimentare cu apă și rețea de canalizare în zonele rurale. De asemenea, vor fi modernizați aproximativ 4.000 de kilometri de drumuri comunale în toată țara. Cât privește componenta educațională, AFIR sprijină înființarea și modernizarea a 225 de grădinițe, a 36 de creșe și de unități de tip after school, dar și extinderea sau modernizarea a 22 de instituții de învățământ secundar superior, filiera tehnologică a școlilor profesionale din mediul rural”, a spus Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

„Ca o concluzie relevantă, pot spune că de aceste proiecte beneficiază, până în prezent, aproximativ 3,7 milioane de locuitori din zonele rurale”, a precizat Chesnoiu.