Fermierii pot cere fonduri europene pentru investiții în exploatații agricole de până la 400.000 de euro în cazul fermelor mici și până la 2 milioane de euro în cazul fermelor de dimensiuni mai mari.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat lansarea, în perioada 3 septembrie-31 decembrie a primei sesiuni din acest an de depunere a Cererilor de finanțare pentru submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” sector zootehnic. 

De asemenea, în perioada 3 septembrie 2018-31 martie 2019 are loc prima sesiune din acest an de depunere a Cererilor de finanțare pentru submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” sector vegetal și componenta ferma de familie și ferma mică.

Finanțările provin din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, iar fondurile disponibile pentrusubmăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” sunt de 303 milioane de euro, împărțite astfel:
 

  • 53 milioane de euro pentru sectorul vegetal zona non-montană;
  • 26 milioane de euro pentru sectorul vegetal zona montană;
  • 111 milioane de euro pentru sectorul zootehnic zona non-montană;
  • 54 milioane de euro pentru sectorul zootehnic zona montană;
  • 59 milioane de euro pentru ferma de familie și ferma mică.

Finanțările pot fi accesate de fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate sau cooperative agricole, grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor.

Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul AFIR.

Separat, agenția a anunțat și deschiderea sesiunii de primire a proiectele pe submăsurile 6.2 și 6.4 din PNDR - pentru afaceri non-agricole din zona rurală - dar bani mai sunt disponibili doar pentru localitățile din Delta Dunării.

Astfel, antreprenorii vor putea depune proiecte on-line, pe site-ul AFIR, în perioada 3 septembrie-31 decembrie 2018 pentru „investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” (sunt disponibile fonduri totale de aproape 3 milioane de euro), dar și pentru „sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” (fonduri totale de 1.400.000 euro).

Beneficiarii pot fi fermieri sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată. Aceștia pot fi organizați ca microîntreprinderi sau întreprinderi mici din spațiul rural, care își propun activități non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului sau firme nou-înființate.